Kopieerbeveiliging cd afgeschaft

kopieer.jpgPlatenmaatschappijen zijn gestopt met het beveiligen van cd’s. Daardoor is het kopiëren van muziek makkelijker geworden.

In 2002 begon het bedrijf Bertelsmann (platenmaatschappijen BMG, Arista en RCA) als eerste met het instellen van een kopieerbeveiliging. Dat gebeurde in eerste instantie op cd’s die als promotie werden gestuurd naar platenwinkels, radiostations en muziekjournalisten.

Later kregen alle cd’s van die maatschappijen een beveiliging waarmee mensen muziekcd’s niet meer op de computer konden afspelen.

Computers met Windows liepen zelfs vast als geprobeerd werd zo’n cd te draaien. De bedoeling was dat daardoor niet iedereen thuis zomaar een cd kon kopiëren om te verkopen aan kennissen of te verspreiden via internet.

NVPI
Andere platenmaatschappijen kwamen daarna ook met kopieerbeveiligingen, maar in de loop van de tijd zijn ze er stuk voor stuk mee gestopt, zegt de Nederlandse brancheorganisatie voor de muziekindustrie NVPI.

Op haar website laat de organisatie weten dat EMI nu als laatste de beveiliging heeft afgeschaft. “De kosten van de beveiliging wegen niet op tegen de resultaten.”

De software moet telkens worden vernieuwd om zo het kraken ervan tegen te gaan. Ook werkte de kopieerbeveiliging niet goed.

Beveiligde cd’s konden soms niet worden afgespeeld op apparaten waarop dat wel de bedoeling was, zoals bepaalde types cd-spelers voor in de auto.

Kritiek
Er was nog meer kritiek op de beveiling. In 2005 moest Sony BMG miljoenen verkochte cd’s terughalen vanwege de kopieerbeveiliging. Als mensen toch probeerden om beveiligde cd’s op hun pc af te spelen dan werd er ongevraagd software op hun computer geïnstalleerd.

Virusschrijvers maakten gebruik van de zwakke plekken van de software van Sony BMG en konden zelfs ‘de achterdeur’ van de computer open zetten, waardoor hackers vrij spel hadden.

Een ander punt van kritiek op de kopieerbeveiliging kwam van consumentenbonden. Zij beklaagden zich erover dat mensen niet meer voor eigen gebruik een cd konden kopiëren terwijl dat wettelijk wel is toegestaan.

Brein
Door het afschaffen van de kopieerbeveiling is het makkelijker om mp3-tjes aan te bieden op internet. Toch maakt auteursrechten-organisatie Brein zich geen zorgen over een toename van het illegaal verspreiden van muziek.

Volgens Tim Kuijk van Brein zorgde de beveiliging er niet voor dat via internet minder mp3’s werden aangeboden. “Het uploaden en downloaden van muziek blijft, tenzij de techniek van de beveiling wordt verbeterd.”

“Eerlijke mensen blijven eerlijk en mensen die kwaad willen hield je met de voormalige kopieerbeveiliging niet tegen.”

Overigens blijven dvd’s wel beschermd tegen het illegaal kopiëren.

Bron: NOS Journaal
Beeld: DVDzine.nl