WordPress 5.0 verandert ’tekstverwerking’ ingrijpend

Doorgaans zijn de veranderingen binnen WordPress voor de ‘gewone gebruiker’ niet zo groot. Veel van de wijzigingen bevinden zich doorgaans onder de motorkap, waar in het dagelijkse gebruik nauwelijks iets van wordt opgemerkt. Met de komende versie 5.0 gaat dat veranderen.

Wat gaat er veranderen?

De gehele ’tekstverwerker’ gaat op de schop. Dat betekent dat de bekende ‘Word’ achtige opzet volledig gaat verdwijnen. Daarover wordt zeer verschillend gedacht. Voor velen is het een vertrouwde omgeving, ondanks de beperkingen in de look&feel, omdat je als eindgebruiker niet meteen de juiste indruk krijgt van de weergave van de ingevoerde teksten en beelden, zoals de eindgebruiker het uiteindelijk te zien krijgt.

De ontwikkelaars van WordPress hebben besloten de gehele opbouw van berichten en pagina’s in ‘blokken’ op te bouwen. En al die blokken tezamen vormen dan de inhoud van een bericht of pagina. In bovenstaande afbeelding van de bestaande tekstverwerker heb je alle ‘knopjes’ bij elkaar staan om alles te kunnen doen wat de editor (tekstverwerker) te bieden heeft. In de nieuwe opzet (die Gutenberg wordt genoemd, vernoemd naar de uitvinder van de boekdrukkunst), krijg je alleen die ‘knopjes’ te zien die bij een blok horen, nadat je een keuze voor een bepaald blok op een bepaalde lokatie hebt gemaakt.

WordPress 5.0 Release datum doorgeschoven naar 27 november

Gutenberg

Gutenberg wordt dus integraal onderdeel van WordPress 5.0. In het afgelopen jaar is er al heel veel over gepubliceerd en de meningen zijn zeer verdeeld. Natuurlijk brengt elke verandering weerstanden met zich mee, maar de onderliggende gedachte van Gutenberg is vooral een roadmap naar een geheel nieuw op te zetten WordPress in de komende jaren, waarin nog veel meer veranderingen zullen worden doorgevoerd. Onder andere een geheel nieuwe visie op sidebars, widgets en ook het menu. De eerste stap is de opbouw van te maken berichten en pagina’s. Onderstaand een korte animatie van de look&feel van Gutenberg.

Voor wie van belang?

Zodra WordPress 5.0 verschijnt, is Gutenberg ingeschakeld en is de standaard editor verdwenen. Dat kan weliswaar worden opgelost door dan de classic editor als plugin te installeren. Deze zet dan Gutenberg uit en verandert er voor de ‘gewone’ eindgebruiker eigenlijk niets. Die situatie kan als tijdelijke maatregel als prettig worden ervaren, maar uiteindelijk zal Gutenberg invloed krijgen in de gehele achterkant van elke WordPress website. De workaround die dus nu wordt aangeboden, is van tijdelijke aard.

Standaard zullen we bij het verschijnen van WordPress 5.0 die ‘classic editor’ plugin toch gaan installeren. We vermoeden dat veel klanten niet de tijd zullen nemen zich in Gutenberg te gaan verdiepen. Het is ook niet direct van belang voor klanten die gebruik maken van pagebuilder technologie, dus de mogelijkheid pagina’s aan te passen vanaf de ‘voorkant’ van de website.

De komende maanden

We zullen de komende tijd stapje voor stepje Gutenberg implementeren bij opdrachtgevers en websites die daarin passen. Het is nog niet bekend op welke wijze kennis en kunde van Gutenberg zal worden overgedragen. De juiste methode zullen we eerst zelf ontwikkelen en daarna met onze opdrachtgevers communiceren.

Mocht je meer willen weten, neem dan even contact met ons op.