Entourage 2008 en Spotlight

entourage.pngNu Office 2008 voor de Mac links en rechts opduikt, komen ook de eerste berichten binnen rondom het gebruik ervan.

Zo vroeg iemand mij te hulp rondom een volgens hem niet goed functionerende indexering van zijn Entourage e-mail berichten in Spotlight. Met screensharing binnen iChat kon ik goed zien wat die persoon bedoelde. In de 2008 versie van Entourage kan je Spotlight indexering aanzetten, hetgeen zou moeten resulteren in doorzoekbare e-mail berichten vanuit de Finder. Dat functioneerde dus niet.

Even de materie induikend, kwam ik tot de ontdekking dat Entourage 2008 net zoals 2004 alle berichten plaatst in één grote file, en dus niet indexeerbaar is. Hoe zou het dan werken? Naar wat nu blijkt, maakt Entourage van elk e-mail bericht een aparte file die ergens in het systeem wordt opgeslagen en van daaruit zou worden geïndexeerd. Dat betekent een enorme overhead op de harddisc, met slechts alleen de functie om vanuit de Finder naar berichten te kunnen zoeken, terwijl dat binnen Entourage zelf ook prima kan.

Ook blijkt Entourage 2008 niet prettig om te gaan met Time Machine. Hier wordt juist geen gebruik gemaakt van de losse e-mail bestanden, maar wordt elke keer dat er een backup gemaakt wordt, de gehele mailfile opgeslagen, hetgeen in overbodigheid resulteert. Juist hier zou je verwachten dat alleen een incremental backup zou worden toegepast.

Ik weet niet hoe de Mail applicatie van Apple hiermee omgaat, maar zaak is wel Spotlight vooral uit te zetten wanneer je met Entourage 2008 gaat werken.