Van InfiniteWP naar MainWP

LUIT.nl gaat het WordPress beheersysteem InfiniteWP vervangen door MainWP. Dit laatste systeem combineert de voordelen van zowel de eerste als van het al langer bestaande WPManage.

mainwpEen kleine anderhalf jaar geleden startten we met InfiniteWP, een volledig onderhoudspakket voor WordPress websites op basis van een zelfstandige PHP/MySQL omgeving. Een prima oplossing om WordPress, thema’s en plugins voor alle draaiende websites in één oogopslag te beheren. Extra modules – bijvoorbeeld voor het maken van backups van alle sites – kosten gemiddeld zo een 69 dollar per stuk, het gehele pakket gaat (tegenwoordig/tijdelijk) met extra korting voor 400 dollar over de toonbank. Bij MainWP is de gemiddelde prijs voor een ‘extension’ 20 dollar, maar er worden aanzienlijk meer modules geboden, waardoor het totaalbedrag op ongeveer hetzelfde uitkomt. Uiteraaard is het de vraag of alle modules nodig zijn. Maar belangrijkste overweging is dat InfiniteWP een jaarlijks terugkerende betaling vereist van de zogenaamde add-ons. Dat is bij MainWP (nog) niet het geval, waardoor het kostenplaatje al snel een overweging van een overstap waard is. Er is geen direct zicht op een mogelijke kans dat MainWP het businessmodel op dit gebied verandert.

Voordeel van een plugin benadering is dat MainWP kan samenwerken met andere beschikbare plugins op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid

uptime-monitorMet min of meer dezelfde basis functionaliteit biedt MainWP als bijkomende voordeel dat het ‘gewoon’ als plugin in een WordPress omgeving draait. Alle ‘clients’ vereisen een zogenaamde MainWP child plugin, om de koppeling tot stand te brengen met een unieke code. De extensions worden als ‘gewone’ plugin geïnstalleerd en tonen hun instellingen binnen het MainWP menu. Als test installeerden we de ‘MainWP Advanced Uptime Monitor’, welke als gratis extensie meteen al meerwaarde biedt ten opzichte van de basis van InfiniteWP. De plugin signaleert downtimes van de gekoppelde WordPress omgevingen via een gratis koppeling met UptimeRobot. Een welkome aanvulling, welke bij eventuele downtimes een mailtje stuurt naar de technisch beheerder van de website.

reportsHet maken van backups wordt al in de basis van MainWP aangeboden, een dergelijke voorziening kost bij InfiniteWP 69 dollar. Je kunt kiezen tussen een full-backup of alleen een database backup, in te stellen voor bepaalde frequenties. MainWP bood aanvankelijk geen rapportage tools voor klanten (voor een overzicht van updates van plugins en thema’s), maar deze is inmiddels beschikbaar voor een bedrag van 20 dollar.

Op het gebied van support is MainWP bijzonder actief. InfiniteWP sloot onlangs haar forum, omdat kennelijk teveel vragen gingen over de hosting van hun product. Ook bij ons heeft één keer een update gezorgd voor nogal wat problemen, waarbij uiteindelijk de database niet meer op juiste wijze werd bereikt, met als gevolg dat de alle ingevoerde websites alleen nog met een downgrade van InfiniteWP konden worden terug gehaald.

Gratis Security Scan extension biedt compleet zicht op mogelijke kwetsbaarheden binnen elke ‘aangesloten’ website

Al met al is de overstap naar MainWP voor ons een logische. Het zal even wat tijd kosten voordat alle websites in het dashboard van MainWP zijn opgenomen, maar naar verwachting koersen wij af wij op een nog betere dienstverlening voor onze klanten met een onderhoudscontract.

Lees ook de vergelijking en vele reacties op WPMUDEV
Bekijk ook de vergelijkingstabel bij MainWP ten opzichte van InfiniteWP