Tweede dag #WCEU – Stap van 3.9 naar 4.0 niet anders dan van 3.6 naar 3.7

Dat zei Matt Mullenweg, CEO van Automattic – het bedrijf achter WordPress. In een uur durende Q&A stelde de 700 aanwezigen alle mogelijk vragen aan Matt, die zeer bedreven en inhoudsvol zijn antwoorden formuleerde. In de ochtend zette Andrew Nacin – één van de ‘lead developers’ de belangrijkste milestones neer voor versie 3.7.

• Op het gebied van themes kreeg ‘underscores‘ nogal wat aandacht

nacin

Andrew Nacin over WordPress 3.7

Om met dat laatste te beginnen. 3.7 zal zeker geen fancy user interface noviteiten laten zien, maar in lijn met vorige updates in de 3.x serie, vooral ‘under the hood’ verbeteringen aanbrengen. Bij 3.7 staat ‘beheer’ hoog op de agenda. De twee belangrijkste aspecten die rondom beheer in 3.7 worden aangepast zijn geautomatiseerde ‘minor’ updates en de installatie en beheer van taalbestanden binnen plugins en themes. Daarmee lijkt WordPress een heel klein beetje te gaan kijken naar tools als ManageWP of InfiniteWP, die voor het beheer van meerdere website o.a. ook het automatiseren van updates aanbiedt. In 3.7 worden dus de eerste kleine stapjes gezet, wellicht gevolgd in 3.8. Voor 3.9 en verder werden nog geen details gegeven.

matt

Matt Mullenweg in een uur durende Q&A sessie

De zondag had aardig wat inspiratie te bieden, doordat ook Hanni Ross in één van de ochtendsessies uitleg gaf over deelnames op alle mogelijke niveaus binnen de WordPress community. Er is nog steeds veel behoefte aan zowel deskundigheid als capaciteit wereldwijd op veel inhoudelijke gebieden. Ontwerpes, auteurs, testers, programmeurs zijn allemaal welkom om deel uit te maken van een bewezen open-source project. 20% van alle websites wereldwijd zijn gebouwd op basis van WordPress.

Het Q&A uur van Matt was zondermeer één van de hoogtepunten van het tweedaagse programma. Een mengvorm van zakelijke-, commerciële- en technische vragen gaven de deelnemers meer dan voldoende inzichten op welke wijze WordPress zich ontwikkelt in de markt voor zowel eindgebruikers, ontwikkelaars, bouwers, ontwerpers en adviseurs.

Al met al een leuk programma met hier en daar wat verbeterpuntjes, maar zeker de moeite waard om het format in 2014 – zeker weer in Leiden – te herhalen. Tot volgend jaar!