Op zoek naar onderscheidende vormgeving binnen WordPress

wordpressWordPress is zonder twijfel het meest toegepaste opensource content management systeem. De basis is toegankelijk en zal snel kan een complete website worden gemaakt. Nadeel van die toegankelijkheid is dat de vormgeving aan de onderkant van de markt vaak blijft steken bij veel op elkaar lijkende websites.

• Niet elk thema is ‘makkelijk’ geschikt voor modificaties
• Pas op voor zware thema’s met heel veel creatieve instellingen, maar traag zijn in gebruik
• Professioneel advies betaalt zich terug!
• Lees ook dit stappenplan

Dat het anders kan, weten de professionals. Websites draaiend onder WordPress kunnen op vele punten onderscheidend zijn in functionaliteit en vormgeving. Op vele zogenaamde WordPress groepen op Facebook en LinkedIn komt de vraag naar een ‘mooi’ vormgevingsthema vaak voorbij. Het woord ‘gratis’ wordt zowel in vraag als antwoord zonder enige nuance ten opzichte van de doelen maar al te vaak genoemd. ‘Gratis’ is kennelijk regelmatig uitgangspunt.

Er zijn op de website van WordPress een kleine 1800 vormgevingsthema’s te downloaden. Daarnaast zijn een groot aantal aanbieders die zogenaamde ‘premium themes’ te koop aanbieden op eigen websites. Het volgende top 3 rijtje hoort daar zeker bij:

  • WooThemes (veel themes, die ook geschikt zijn voor de e-commerce plugin WooCommerce tbv webwinkels)
  • ThemeForrest (veelal aanbieder van diverse theme ontwikkelaars)
  • Elegant Themes (aantrekkelijke aanbiedingen voor alle beschikbare themes)

Daarnaast nog vele tientallen anderen, die hun premium themes aanbieden voor prijzen vanaf enkele tientjes tot en met een paar honderd euro voor zogenaamde frameworks (met als doel zelf childthemes te kunnen ontwikkelen). Het zoeken naar geschikte thema’s is en blijft een voortdurende uitdaging waarbinnen de look&feel wensen van de opdrachtgever en de creatieve/technische competenties van de bouwer het verschil kunnen maken.

gleam

afwijkende opzet menu maakt Gleam tot een bijzonder thema (helaas nog niet responsive)

Thema’s moeten technisch makkelijk toegankelijk zijn en niet te complex (zwaar) in de achterzijde van de totale WordPress omgeving. Thema’s met honderden instellingen trekken hun wissel op hun prestaties. Anderzijds wil een eindgebruiker wel voldoende mogelijkheden hebben de vormgeving te kunnen sturen, zonder daarbij zelf te hoeven coderen/programmeren. Geheel afhankelijk van het type opdrachtgever (wat wil/kan men wel/niet zelf?) worden de zoekparameters bepaald voor de balans tussen creativiteit in look&feel en de technische mogelijkheden aan de achterkant. Om wat onderscheidende voorbeelden te delen, laat ik graag een paar thema’s zien, die vooral niet het gevoel van ‘weer een WordPress website’ vertegenwoordigen:

  • Een prachtig theme van WowWay, uitermate geschikt voor het maken van portfolio overzichten
  • Een alternatief op dit gebied is beschikbaar bij designcirc.us
  • Een heel mooi ChildTheme binnen het Genesis Framework is Gallery van zigzagpress.com, met name geschikt voor fotografie doeleinden
  • Een alternatief op dit gebied is beschikbaar van Kingsize.com (te koop bij ThemeForrest)
  • Een ander mooi ChildTheme binnen Genesis is Prestige, ook van zigzagpress.com
  • The Style van Elegant Themes heeft een geheel eigen opbouw van blogposts
  • Tot slot is ook Gleam heel erg mooi (helaas (nog) niet responsive)

Professioneel advies op dit gebied is lonend. Onderscheid in look&feel is (mede) bepalend voor het succes van een website.

wooway

Bijzonder thema van WooWay, bijzonder geschikt voor portfolio websites