De voor en tegens van zogenaamde WordPress Page Builders

Page Builders zijn binnen WordPress plugins om op interactieve wijze de inhoud van pagina’s samen te stellen. Doorgaans komt er geen letter programmeren aan te pas. Wat zijn de voors en tegens?

page-buildersDe voordelen voor niet-technici zijn legio. Je maakt snel een professioneel uitziende pagina. Slideshows, kolommen, call-to-action buttons, beeld gallerijen en nog veel meer fraaie layout bewerkingen kunnen snel en eenvoudige worden gerealiseerd. Veel van deze plugins zijn gratis of hebben op zijn minst een ‘light’ versie om de plugin eerst te proberen alvorens aan te schaffen.

Het valt op dat thema ontwikkelaars tegenwoordig heel veel aandacht schenken aan de look&feel van de homepage, maar dat de achterliggende (berichten)pagina’s naar verhouding heel wat minder aandacht krijgen. Page Builder lijken dat ‘gat’ te dichten. Een aantal voorbeelden van Page Builders:

Er zijn er nog veel meer, maar met de 4 bovenstaande voorbeelden kan een goede indruk worden gekregen waartoe deze plugins in staat zijn.

page-builder-pagina

Interactieve drag&drop van content blokken binnen een pagina

Thema en plugin

De basis voor de vormgeving van een WordPress website wordt gevormd door een thema. In vele uitvoeringen beschikbaar. Vaak kant en klaar voor direct gebruik door een niet technische eindgebruiker, tot en met professionele ontwikkeling omgevingen, waarbij PHP en CSS kennis vereist is om tot het gewenste eindresultaat te komen. Plugins worden doorgaans toegevoegd om extra functionaliteit te bieden. De toepassingen zijn eindeloos. Slechts een handvol voorbeelden: slider, contactpersoon, agenda/boekingen, webshop, forum etc. etc. Als deze plugins hebben (in principe) geen directe invloed op de look&feel van de website.

Talloze andere gereedschappen, waaronder CSS Hero, met puur de doelstelling CSS instellingen interactief te kunnen bedienen

Page Builder plugins hebben wel grote invloed op de look&feel van de website en nemen afhankelijk van de mogelijkheden eigenlijk grote delen van functies van het thema over. Dat betekent ook, dat een eenmaal gekozen page builder plugin altijd geïnstalleerd en geactiveerd moet blijven om de look&feel te kunnen blijven behouden binnen de website.

Erg hoeft dat niet te zijn, maar er zijn vanuit de techniek wel een paar zaken, waar op gelet moet worden:

  • de zwaarte van de plugin en de invloed daarvan op de totale performance van de website in zijn geheel
  • de uiteindelijke kwaliteit van de code die naast het thema door de plugin wordt gegenereerd en de invloed daarvan op de snelheid van het laden van afzonderlijke pagina’s
  • de combinatie van beide bovenstaande zaken in relatie tot waarderingen van zoekmachines

Eerst onderzoek naar de wensen

Er is veel tijd, kennis, kunde en ervaring nodig om sluitende antwoorden te geven op de bovenstaande drie zaken. Juist ook omdat de page builder plugins met alle mogelijke thema’s kunnen samenwerken. En lang niet alles wat in een page builder wordt aangeboden is ook nodig om pagina’s te kunnen maken die naast creativiteit vooral ook professioneel gebouwd zijn en dus ook op effectieve wijze te consumeren. Vooral beginnende WordPress gebruikers reageren vaak zeer enthousiast op zowel een ‘complex’ thema als op page builders. Een overkill aan mogelijkheden is nog geen garantie voor een effectief communicerende website. De demo’s zijn overweldigend en zetten de beginnende WordPress gebruiker gemakkelijk en vooral snel op een verkeerd been. Onderzoek dus eerst goed de werkelijke wensen op het gebied van creativiteit, maak een goed omschreven ‘look&feel’ plan, die past bij de identiteit van de opdrachtgever. Wij verstrekken u graag vrijblijvend de juiste informatie.