Combinatie WordPress plugins altijd compromis in functionaliteit, veiligheid, snelheid en schoonheid

Het dilemma voor elke WordPress ontwikkelaar en altijd resulterend in een compromis. Kan dat kwaad? Zeker niet, maar wel zaak om de juiste balans per opdrachtgever in de gaten te houden.

WordPress krijg je aangeboden, zoals de ontwikkelaars het hebben ontwikkeld. Daar is verder weinig aan te doen. Ontwikkelaars zullen doorgaans de kern niet aanpassen, maar extra functionaliteit toevoegen door middel van plugins of binnen een zogenaamd ChildTheme.

Keuze plugins

puzzelPlugins zijn er – zoals bekend – in vele soorten en maten, gratis en betaald. Plugins hebben in meer of mindere mate invloed op functionaliteit, veiligheid, schoonheid en snelheid. Let bij plugins vooral op de volgende zaken:

  • mogelijkheden zelf CSS aanpassingen te doen, resulteert meestal in een extra CSS bestand
  • de hoeveelheid JavaScript bestanden/aanroepen binnen de plugin

Een voorbeeld op dit gebied zijn de zogenaamde slider plugins. Deze staan bekend om nogal wat CSS en JavaScript handelingen. Bij het laden van de homepage kan dit resulteren in nogal wat extra aanroepen voor zowel .css files als .js files. Dergelijke aanroepen hebben een negatief effect op de snelheid. Dat kan deels gecompenseerd worden door een caching plugin. Deze maakt op de server minimaal één gecomprimeerde .css file aan en ook minimaal één gecomprimeerde .js file. Een ander voorbeeld vormen de zogenaamde interactieve PageBuilders. Vooral door het drag&drop mechanisme wordt heel veel JavaScript toegepast, hetgeen in een nogal rommelige HTML output kan resulteren. Het gemak wordt dan verruild voor snelheid.

Naarmate het aantal (vooral exotische) plugins toeneemt, heeft dat vooral invloed op de snelheid

Grootte

Vaak is al aan de hand van de grootte van een plugin een beetje te voorspellen welke impact deze zal hebben op een aantal van de genoemde onderwerpen binnen dit artikel. Ook thema’s met een rijkelijke overvloed aan opties (ook binnen responsive mogelijkheden) kunnen zo hun invloeden achterlaten op vooral de snelheid, terwijl de functionaliteit en schoonheid naar behoren worden bediend.

Teveel experimenteren met plugin zorgt voor nogal wat overbodige tabellen in de database en vertraagt de snelheid

Minimaliseren

De combinatie van het gebruik van plugins en het thema zullen dus altijd resulteren in een compromis. Een algemene regel is op te passen voor (in grootte) hele forse thema’s en plugins. Er is dan bijna op voorhand te voorspellen dat de invloed ook fors zal zijn. Slider plugins als LayerSlider of Revolution Slider zijn als gauw 8-12MB groot. WordPress zelf is pakweg 22MB groot. De verhouding is dan een beetje zoek. Er zijn ook functionele slider plugins van pakweg 1MB. Kijk dus vooral naar hetgeen echt nodig is en dus niet alleen naar de fancy mogelijkheden, waarvan slechts een heel klein deel wordt gebruikt.

Het minimaliseren van plugins geldt dus niet alleen voor het aantal plugins, maar ook voor de grootte van plugins en het thema. Hoe kleiner alles is hoe beter het geheel ten dienste zal staan van vooral snelheid en veiligheid. Of functionaliteit en schoonheid dan tekort wordt gedaan is het gebied waarin met de opdrachtgever het compromis moet worden gevonden.