Amsterdam: internationale belangstelling voor glasvezel in onze hoofdstad

ikwilglasvezel-2.gifDe uitrol van glasvezel, momenteel volop gaande in onze hoofdstad, heeft veel inrenationale belangstelling. De Britse narktonderzoeker Graham Finnie vindt dat telecom bedrijven zich teveel laten leiden door eigen geldstromen, terwijl gemeentes als Amsterdam juist belang zien in glasvezel voor een aantrekkelijk ondernemersklimaat.

Natuurlijk vergt glasvezel tot in de huiskamer (FTTH – fiber to the home) enorme investeringen, waarbij de kosten kunnen oplopen tot ongveer 800 euro per huishouden, afhankelijk van de soort bebouwing. In Zweden is de aanleg van glasvezel een private aangelegenheid, huiseigenearen kopen zich zelf ‘in’ voor maar liefst 2500 euro, daar ziet men het als lange termijn investering, die verhogend werkt in de waarde van het huis. In Amsterdam participeren op gelijke wijze ook woningbouwcorporaties in de aanleg van glasvezel, dat wordt vooral gezien als een lange termij investering. Woningbouwcorporaties zijn hieraan gewend en zien glasvezel dan ook als extra, maar vooral eigen toegevoegde waarde.

Bij KPN loopt het nog geen storm, zij zien VDSL2 als alternatief, een extreem snelle versie van ADSL over koper. Marktanalisten zien dat toch vooral als overgangstechnologie, over een jaar of vijf is ook deze technologie gelimiteerd tot ‘slechts’ 100Mbps. En dan blijft uiteindelijk toch alleen galsvezel over om een stap verder te kunnen. Draadloze technologie is nog verder verwijderd van een haalbare breedband performance.

Im Amsterdam wordt 30 miljoen geïnvesteerd voor 40.000 aanlsuitingen, dus 750 euro per aansluiting. Toepassingen zijn terug te vinden in onder andere VOIP, radio en (interactive) televisie in HDTV format. Over 100Mbps, zijn al twee HDTV kanalen mogelijk in combinatie met 80 analoge kanalen.