RGB workflows: Hoe lang nog?

Over RGB workflows wordt al jaren gesproken, zeker in combinatie met de laatste ontwikkelingen op het gebied van PDF.

rgb.jpegOp zichzelf lijkt een totale RGB workflow logisch. Immers de input van beeld is met de komst van digitale fotografie al in RGB, ondanks het feit dat ook hier al uit verschillende kleurruimtes gekozen kan worden. Output naar vrijwel alle mediakanalen, uitgezonderd print, is ook in RGB. Dus waarom een CMYK workflow? Waarom niet kiezen voor RGB voor alles en alleen op die plekken naar CMYK converteren, daar waar output in print nodig is?

De vraag is makkelijk, het antwoord eigenlijk ook. Alleen houdt de praktijk de haalbaarheid vaak tegen. Drukkerijen lopen niet al te warm voor de laatste stand van zaken in RIP technologie. En juist daar zit de sleutel voor een vlekkeloze conversie van RGB naar CMYK voor het gekozen print- of drukproces. Alleen de laatste RIP’s kunnen dit soort functies uitvoeren op basis van juist aangeleverde RGB-PDF files met de juiste profielen.

In het onderstaande bericht, afkomstig van GWG/DAL-TC, wordt de suggestie gewekt dat de Amerikanen in de volgende versie van PDF/X vooral een RGB workflow zouden willen zien. Het vermoeden bestaat dat die gedachte vooral wordt ingegeven door consultants die op basis van theorie een dergelijk stap nastreven.

Als consultant kan ik voor de Nederlandse situatie stellen dat de installed-base aan oude RIP’s nog aanzienlijk is. Een afgedwongen RGB workflow zal in veel gevallen tot (zeer) ongewenste resultaten kunnen leiden. En met standaarden is het juist het streven naar een zo breed mogelijk inzetbare oplossing. Dus wat mij betreft voorlopig toch nog maar even bij CMYK blijven.