Backchannel vooral fenomeen bij seminars uit de on-line wereld

Ooit gehoord van een backchannel? Nee? Lees dan verder. Een backchannel is een mogelijkheid om deelnemers aan een seminar/congres of event interactief deel te laten nemen aan de discussies of stellingen.

Dat gebeurt door middel van laptop of mobiel. En dan niet alleen op de fysieke lokatie zelf, maar ook van buitenaf. Gisteren toen ik MoMo bezocht, bedacht ik me dat het fenomeen backchannel eigenlijk alleen maar voorkomt in de on-line wereld.

Hoe dat komt? Grappig genoeg vooral door Twitter. Deze interactieve wijze van op elkaar reageren door middel van korte berichten van 140 karakters, heeft op vele congressen in het (web) 2.0 gebied gezorgd voor een compleet andere beleving van seminars. Gecombineerd met live streaming kunnen veel meer deelnemers interactief reageren op hetgeen in een zaal gezegd wordt.

De uitingen van een backchannel worden gepresenteerd op een groot scherm, veelal naast het presentatiescherm van de spreker. Ja, het kan dan confronterend zijn, als de spreker niet meer echt interessant genoeg is. Soms wordt dat direct via de backchannel duidelijk gemaakt, maar soms gaan mensen dan gewoon uit verveling met elkaar communiceren. Door dat allemaal geprojecteerd te zien, onstaat als het ware een tweede (gewenste of ongewenste) beleving naast de inhoudelijke bijdragen van de sprekers.