Saas markt groeit

Gartner.jpegSoftware as a Service, beter bekend onder de term Saas, zal dit jaar wereldwijd een omzet genereren van 5,4 miljard dollar volgens de onderzoekers van Gartner. Tot 2012 zal die omzet verdubbelen tot pakweg 15 miljard dollar.

De web 2.0 beweging zet onverminderd door in het ontwikkelen van bedrijfs applicaties die volledig op het web kunnen draaien, al dan niet tegen betaling. Aanvankelijk waren er bedenkingen op het gebied van beveiliging, responsetijden en beschikbaarheid van ondersteuning. Die zorgen zijn in veel organisaties verminderd, nu SaaS uit de kinderschoenen is gegroeid.

Tot de snelst groeiende segmenten binnen het SaaS-concept behoren Office-achtige toepassingen en applicaties voor het creëren van digitale ‘content’ in de breedste zin van het woord.

Naarmate meer organisaties overstappen op een bedrijfsmodel waarin het web centraal staat, wordt ook software voor het maken van digitale content belangrijker. Voorlopig blijft de categorie ‘content, communicatie en samenwerking’ echter de grootste binnen de SaaS-markt.

Gartner verwacht verder dat gratis webapplicaties zoals Google Apps en Adobe Buzzword zij aan zij met traditionele kantoortoepassingen als Microsoft Office gebruikt zullen worden. De onderzoekers ramen het marktaandeel van de ‘freeware’ op 9 procent in 2012.