9 miljoen schuld aan de overheid vanwege zendfrequenties

Als je als bedrijf geld moet betalen aan de overheid voor het uitstralen van geluidsgolven door de openbare lucht, dan moet dat betaalbaar zijn om het algemene nut van uitzendingen te kunnen waarborgen.

arrow.jpegMaar onze overheid vraagt miljoenen voor een plekje in het zendbereik van onze ether. Miljoenen die door diezelfde overheid kennelijk aan ander openbaar nut worden uitgegeven. De radiozenders Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM zijn woensdag kort na middernacht gestopt met hun uitzendingen, het tekort aan de Nederlandse overheid was opgelopen tot 9 miljoen euro. Twee populaire zenders, die zonder dat tekort nog lang veel plezier zouden kunnen leveren aan de vele luisteraars die de zenders rijk waren.

Het Ministerie van Economische Zaken is inmiddels druk doende de frequenties opnieuw te verkopen en de gegadigden verdringen elkaar bij de voordeur. Door de huidige krediet crisis ga je als mens nadenken over de zin en onzin van echt en virtueel geld. Ik vind het verkopen van rechten op trillingen door de lucht echt gebakken lucht. Natuurlijk mag niet iedereen zomaar een zender zonder toestemming beginnen, het zou een puinhoop worden. Maar frequenties toewijzen voor miljoenen heeft mijns inziens niets te maken met een eerlijke verdeling van etherfrequenties, dat zou ook anders kunnen.

De beide zenders zijn nog wel op de kabel en via internet te beluisteren. Leuk, dat wel, maar in feite een idiote situatie. De drager van de inhoud maakt kennelijk het grote verschil. De openbare lucht is kennelijk van de overheid, terwijl kabelbedrijven en het internet aan andere goedkopere ‘wetten’ gebonden zijn. Nee, het samenspel tussen de publieke omroepen, de STER inkomsten en het belang in het veilen van etherfrequenties is een verouderd model. Maar het wordt als natuurlijk in stand gehouden wanneer belanghebbenden als Radio 10 Gold van Talpa Radio, Kink FM en Erik de Zwart elkaar voor de deur van EZ staan te verdringen om maar al te graag die miljoenen neer te tellen voor een kennelijk zo fel begeerd plekje in onze ether.