InCTformatie laat spagaat ‘Uitgever 2.0’ zien

Ondanks het feit dat ik ‘slechts’ alleen aan het middagprogramma kon deelnemen door ‘andere’ drukte in de ochtend, werd duidelijk dat vele uitgevers op het snijvlak staan tussen de ‘gevestigde 1.0 orde’ en het leren omgaan met ‘2.0 modellen’.

david.jpegIk viel dus tijdens de lunch binnen. Een verslag van hetgeen ik meemaakte. Ik liep Ronnie Overgoor tegen het lijf bij binnenkomst, niet wetende dat hij de – zoals altijd – inspirerende dagvoorzitter was. Zo slecht was ik dus voorbereid. Ik had het gevoel mijn gezicht te moeten laten zien, omdat ik een bijdrage had geleverd aan het door David Huijzer uitgeven boek ‘Uitgeven 2009’. Een echt boek – geautomatiseerd opgemaakt – van papier met zeer inspirerende verhalen over ‘Uitgeven 2.0’. Ik zie tijdens de lunch een paar handen vol ‘bekenden’, werk wat broodjes weg en ga zitten en laat de ‘content’ dan maar over mee heen komen. Als bezoeker van inmiddels enkele honderden congressen, ben ik wel wat gewend. Maar altijd benieuwd of mijn ‘emoties’ geprikkeld kunnen worden.

Organisator David Huijzer

Nou, dat was bij Michiel Buitelaar – Sanoma – niet echt het geval. Met vele ‘one-liners’ rommelde hij maar wat aan en wist lang niet altijd scherp te reageren op de vragen van Ronnie Overgoor. Het werd niet duidelijk welke rol Sanoma als uitgever zou kunnen gaan krijgen in de ‘2.0 arena’. Het was niet alleen leuker, maar ook beter geweest als Joris van Heukelom zijn verhaal had gedaan. Probeer dus bij David het boek te bestellen, want daar staat een werkelijk goed verhaal in van de visie van Heukekom ten aanzien van ‘uitgeven 2,0’.

David bleek ook dit keer weer meesterlijk zijn sprekers op lijn te krijgen, met als voorbeeld de spreker van VNU, Quintin Schevernels, die op zeer luisterrijke manier de successen van Tweakers.net wist te verwoorden. Duizelingwekkende getallen qua bezoekers, pageviews, forums, blogs. Een volledige on-line community van professionals, contribuanten en kijkers. Wat wil je nog meer? Een praktisch voorbeeld waar zelfs Buitelaar jaloers op was.

In de parallelsessie koos ik – ik weet niet of het de goede keuze was – voor Hollandridderkerk en Onelinebooks. Tja, een web-to-print initiatief wat wel leuk was qua techniek maar qua businessmodel niet helemaal uit de verf kwam. One-liners laten printen vanuit ‘slechts’ een paar dozijn ‘voorbedachte’ titels en dat dan laten personaliseren is wel een heel smal segment waar in je als samenwerkende ‘printer’ en ‘uitgever’ je geld kunt gaan verdienen. Niet echt onder de indruk probeerde ik de sprekers nog te overtuigen van een veel bredere positionering van hetgeen zij met de moderne InDesign Server technologie zouden kunnen doen. Maar dat had geen effect.

Weer terug in de ‘hoofdzaal’ introduceerde Ronnie een inspirerende ‘old-timer’ – hij had zijn vader kunnen zijn. Joost Kist, ik wist – tot mijn schaamte niet wie hij was – maar bleek in de top van Wolters Kluwer te hebben gewerkt, 79 jaar ‘jong’ zette een zeer ‘up-to-date’ verhaal neer over de verhoudingen tussen 1.0 en 2.0 uitgeven. Ronnie behandelde de man met respect, maar kon het niet laten toch een beetje de man als zijn oude vader ‘de boekhouder’ te behandelen en zocht naar uitwegen om toch maar snel de echte ‘showstopper 2.0’ aan te kondigen.

En dat was niemand minder dan Martijn Aslander van lifehacking.nl. Tja, wat kan ik daarvan zeggen? Leuk, arrogant, opwindend, vervelend en toch weer inspirerend. Hij werkt niet om geld maar om open deuren. Makkelijk praten als je voor 4800 euro je praatje houdt en dan niet eens ingeschreven staat bij TheNextSpeaker. Tegen mij zie hij: ‘Je moet zorgen dat je beter wordt dan kan je ook dat bedrag vragen’. Ik wil dat niet. Min inhoud is voor 20 minuten geen 4800 euro waard. Trots dat ik dat tegen hem kon zeggen. Mijn waardering voor zijn niet voorbereide verhaal zonk diep.

uitgeven2009.jpegDavid, de altijd bescheiden man, maar met een uiterst goed gevoel voor de optelsom van het geheel, waardeer ik uitermate voor zijn gevoel van content, compostitie en timing. Vele jaren kon ik door omstandigheden niet aanzweig zijn. Wat heb ik veel gemist, het was een genot om hier aanwezig te zijn. En ik ben blij en vereerd dat ik een bijdrage mocht leveren aan het boek ‘Uitgeven 2009’. Tot volgend jaar David.

P.s.: dan wel hopend op een twitter backchannel en wat meer video……. Oeps, buiten mijn gezichtsveld om gebeurd…… Zie ook onderstaande impressie:

InCTformatie 2009 from henkjan on Vimeo.