eReader markt ontwikkelt zich snel – life-cycle apparaten zeer kort

Wie nu een nieuwe eReader aanschaft loopt al snel het risico binnen een jaar geen support meer te krijgen, vanwege de komst van nieuwe modellen. De huidige ontwikkelingen zijn nog zo grillig, dat van echte doorgebroken standaarden nog geen echte sprake is.

Natuurlijk hebben alle ontwikkelaars de gebruikelijke termen op een rijtje staan: Wifi, 3G, USB, touchscreen, EPUB, Reflowable PDF en ga zo maar door. Ook de aanwezigheid van al dan niet eigen on-line winkels worden als ‘eeuwige’ features vermeld in de specificaties. Maar niemand geeft garanties.

Forrester analist James McQuivey beweerde vorige week in Business Week dat vele modellen die afgelopen week tijdens de CES in Las Vegas zijn aangekondigd, waarschijnlijk al binnen een jaar zullen zijn verdwenen.

De ontwikkelaars kiezen uit twee mogelijke ontwikkeltrajecten. De ene is gaan voor de massamarkt, daarbinnen is te verwachten dat de prijs voor eenvoudige consumenten eReaders zal dalen tot onder de 100 euro. Velen zullen dat proberen en dat zal alleen mogelijk blijken met ver doorgevoerde standaarden is zowel hard- als software. Nu nog proberen de verschillende ontwikkelaars elkaar af te troeven met schijnbaar belangrijke onderlinge technische verschillen. Verschillen die op dit moment door de aspirant koper niet voldoende worden onderkend.

De tweede categorie zijn de niche ontwikkelaars zoals iRex en Plastic Logic. Zij zoeken doelbewust de meer zakelijke gebruiker op, die bereid is meer te betalen voor bijvoorbeeld een groter formaat.

Naast deze twee al in ontwikkeling zijnde marktsegmenten zijn er dus talloze ontwikkelingen op het gebied van full-color en full-motion. Al deze ontwikkelingen bewegen zich enorm snel en zijn qua beeldschermtechnologie nog niet bepaald uitontwikkeld. Deze groep eReaders vormen het gevaar voor de onervaren koper, die zich makkelijk laat overhalen voor full-color/full-motion, tegen nog aanzienlijk hoge bedragen en niet volledige uitontwikkelde technologie.

Maar het moge duidelijk zijn dat we in de beginfase zitten van de product life-cycle en daar horen dat soort risico’s nu eenmaal bij.

Ook de besturingssystemen van nieuwe generaties eReaders kunnen nogal verschillend zijn, bovenstaand voorbeel draait onder Android en heeft zowel een eInk scherm als een LCD scherm.

Doorgeplaatst bij Dutch Media Professionals.