Van der Hoeven wil onhaalbare wetgeving op cookies

iab.pngCookies zijn kleine stukjes ‘registratie’ van hetgeen een bezoeker doet op bezochte websites. Dat kunnen relatief ‘onschuldige’ stukjes tekst zijn, zoals de inhoud van een winkewagentje, een naam/wachtwoord combinatie of een registratie van al dan niet aangeklikte advertenties.

IAB, Interactive Advertising Bureau Nederland, vindt de aanscherping van Van der Hoeven onnodig.

Vrijwel elke browser biedt de mogelijkheid aan de gebruiker cookies aan of uit te schakelen, al dan niet voor bepaalde sites en/of per keer toestemming te vragen of cookies op een bepaalde site zijn toegestaan.

koek.jpeg‘Genoeg’ zou een gemiddelde gebruiker zeggen, die zich doorgaans niet zo druk maakt om het ‘achterlaten’ van wat gegevens. De Europese richtlijn voor het omgaan met cookies wordt daarmee al gevolgd door de meeste browser bouwers.

Maar onze regering wil daarin een stap verder gaan. Demissionair Minister Van der Hoeven wil dat gebruikers van websites keer op keer worden gevraagd om toestemming voor het gebruik maken van cookies. Dit middel zou nog erger zijn dan de cookies ‘kwaal’. Het zou overigens geen kwaad kunnen dat bij een ‘verse’ installatie van een browser naar het ‘cookies’ beleid binnen de browser gevraagd wordt, in plaats van zelf de browser voorkeuren te moeten opzoeken. Veel gebruikers weten niet eens dat er gegevens van bezochte sites in cookies worden opgeslagen.