Hof: graaisites mogen niet

Wederom trachten uitgevers via oude wetten eigenaren van zogenaamde ‘graaisites’ aan te pakken. Uitgevers willen geld zien voor verhalen die zonder toestemming worden overgenomen.

• Brancheorganisatie maakt moderne leden juist belachelijk
• Teveel woorden vuilgemaakt aan oude zaak (PDF)

De rechtbank in Leeuwarden heeft bepaald dat alleen kleine feitelijk stukjes zonder betaling mogen worden overgenomen. Zoiets als ‘Koe in sloot’. Ook is het veranderen van een paar woorden niet voldoende om te mogen spreken van een authentiek verhaal. De branchevereniging NDP Nieuwsmedia nam het onlangs op tegen de provincie Flevoland, die kennelijk in soort ‘graaisite’ een knipselkrant heeft opgenomen met berichten van de traditionele kranten- en/of tijdschriftenuitgevers. De rechtbank in Leeuwarden stelde NDP in het gelijk. Ministeries en andere overheden betalen al voor ‘knipselkrantachtige’ omgevingen. Het hof bepaalde dat dit nu voor iedereen zou gaan gelden.

Heeft NDP wel voldoende geïnformeerd bij al haar leden of de uitgeefbranche vandaag wel weer zo in de krant zou hebben willen verschijnen? Ik vermoed van niet. Weer wordt het oubollige karakter van de branche vertegenwoordigd, terwijl ik inmiddels vanuit moderne uitgevers wel degelijk andere geluiden hoor met betrekking tot het auteursrecht. Met voldoende creativiteit zijn meer commerciële oplossingen te bedenken. Dit is een strafmaatregel en die keert zich in commerciële omgevingen altijd tegen je.