WordPress 4.1 heeft focus op editor en mobile first theme

Met de komst van WordPress 4.1 wordt aandacht geschonken aan het gebruiksgemak van de editor. Daarnaast het nieuwe basis thema ‘Twenty Fifteen’, de mogelijkheid om een de websitetaal te kiezen vanuit de algemene instellingen. Tot slot een vereenvoudigde ‘beeld editor’.

• WordPress 4.1 beta 1 voor testdoeleinden beschikbaar

afleidingsvrijIk maakte al een tijdje gebruik van ‘focus‘, een plugin om ‘afleidingsvrij’ te kunnen editeren. Eenmaal met je cursor in de tekst, verdwenen links er rechterdeel van je dashboard en bleef een ‘schoon’ tekstverwerkingsscherm over. Deze plugin is nu geïntegreerd in versie 4.1. Echter niet door middel van een muisklik in de tekst, maar door middel van het icoon, rechtsboven in de editor, waar deze ook al voor de oudere versie van ‘afleidingsvrij’ stond. Binnen het bestaande Twenty Fourteen thema is echt sprake van een WYSIWYG eergave. Het zou fijn zijn als ook andere thema ontwikkelaars hier meer aandacht aan zouden besteden.

Twenty Fifteen standaard mobile first thema

Twenty Fifteentwentyfifteen oogt in eerste instantie misschien wat saai, het lijkt qua ‘voorkant’ zelfs wat op de basisweergave van het Genesis Framework. Toch is ook van dit theme veel te leren, vooral voor (child)theme ontwikkelaars. De heldere uitleg binnen met name style.css is een leerzame bron om zelf aan de slag te gaan. En dus vooral voor mobiel.

Beeldverwerking en positionering

uitlijnenElke extra muisklik is er één. Dat zal de gedachte zijn geweest bij het verbeteren van de beeldverwerkingsknopjes boven elk beeld na selectie. Op eenvoudige wijze kan het beeld links, gecentreerd of rechts worden geplaatst, zonder eerst een overlay scherm op te hoeven roepen en deze te bevestigen. Een kleine verbetering, welke echter op veel waardering kan rekenen.

Talen

taalTot nu toe was het veranderen van een taal een relatief eenvoudige handeling in wp-config.php. Voor de gewone eingebruiker echter vaak al een te complexe handeling. Vanaf versie 4.1 is de taal te veranderen (met automatische installatie van de juiste taalbestanden) vanaf ‘Instellingen’ – ‘Algemeen’.

Nog niet

Kennelijk hebben de beslissers moeite met de ‘WordPress Front-end editor‘, welke het mogelijk maakt op eenvoudige wijze tekstcorrecties aan te brengen zonder het bericht of de pagina vanuit het dashboard te hoeven te bewerken. De functie die nu nog slechts als plugin bestaat zou het volgens ingewijden in 4.1. ‘moeten gaan maken’, maar de documentatie over 4.1 laat daar nog niets over los. Ook de integratie van de JSON API lijkt nog niet te zijn gerealiseerd, maar ook die functie kan door middel van een plugin worden gebruikt.