WordPress 4.9 waarschijnlijk laatste versie met ‘gewone’ TinyMCE editor

De eindgebruiker van een gemiddelde WordPress website zal met versie 4.9 weinig uiterlijke innovaties zien. Veel ‘leuke dingetjes’ zijn vooral terug te vinden in een aantal widgets, voor audio, video en de eenvoudiger plaatsing van beeld in een tekstwidget. Daarnaast is er wederom veel onder de motorkap gebeurd, zoals een verbeterde beveiliging tegen hackers. Met de komst van 5.0 wordt een nieuw tijdperk ingeluid.

De makers van WordPress hebben altijd beweerd dat er geen verschil is in de overgangen tussen 4.x en 4.y of de overgang van 4.y naar 5.0. De 5 zou niet staan voor een grotere update dan de overgang van 4.8 naar 4.9. Dat is kennelijk nu niet (meer?) het geval. Met de komst van 5.0 wordt afscheid genomen van de alom bekende ingebouwde TinyMCE editor. Sinds jaar en dag basis gereedschap binnen WordPress.

Voor technische specificaties van 4.9: bezoek de WordPress website

Gutenberg

Gutenberg is de projectnaam voor een geheel nieuwe benadering van de opbouw van WordPress content. Nog afgezien van de nieuwe editor is de gehele benadering gebaseerd op het maken van content blokken. WordPress doet dat aan de achterkant (dus vanaf het dashboard). Het is (een beetje) te vergelijken met de huidige populaire pagebuilders waarbij gebruikers WYSIWYG aan de voorkant blokken qua inhoud kunnen bewerken.

WordPress zegt dat de oude editor voorlopig nog ‘aan boord’ blijft, Gutenberg kan in- of uitgeschakeld worden

Met de komst van WordPress 5.0 moet Gutenberg klaar zijn voor de integratie. Nu nog is Gutenberg als plugin te downloaden en te testen. De plugin is zo een 32.000 keer gedownload en de reacties zijn zeer uiteenlopend. In onderstaande screenshots zijn de enorme wijzigingen te zien die Gutenberg ‘veroorzaken’ bij het maken van een nieuwe blogpost.

Basis layout Gutenberg editor

Pagebuilders

Thema- en plugin ontwikkelaars zullen allemaal flink aan de slag moeten om aansluiting te vinden met deze ingrijpende verandering in 5.0. Vooral de integratie met pagebuilders trekt onze interesse. Wij integreren pagebuilder functionaliteit voor al onze klanten om vooral gebruiksgemak vanaf de voorzijde van de website aan te bieden. Daarom besteden we nu al extra aandacht aan de komst van versie 5.0 om tijdig in te kunnen spelen op de komst van Gutenberg. In een paar testomgevingen testen we de opeenvolgende versies van Gutenberg en bekijken we de mogelijke invloed op de door ons gebruikte pagebuilder gereedschappen.

Voorbeeld van een ‘Gutenberg’ testomgeving