BuddyPress stukken volwassener geworden

Ruim 4 jaar geleden zetten wij onze eerste stapjes in het bouwen van een sociaal netwerk op basis van BuddyPress, een plugin binnen WordPress. Het project slaagde technisch wel, maar was in de praktijk nauwelijks te onderhouden. Dat is inmiddels behoorlijk veranderd.

buddypressMet versie 2.4.3 zijn heel wat tekortkomingen van destijds weggewerkt. Het belangrijkste argument weer eens naar BuddyPress te kijken komt vooral voort uit het feit dat geen speciale thema’s meer nodig zijn om er netjes mee te kunnen werken. Voorheen werden er zogenaamde ‘interface plugins’ ontwikkeld om tekortkomingen op te heffen. Dergelijke oplossingen maakten de uiteindelijke code er niet ‘schoner’ op en meestal was het gebruik nauwelijks oogstrelend.

Facebook

In de afgelopen jaren heeft BuddyPress ook goed gekeken naar Facebook. Omslag- en profielfoto tonen grote gelijkenis met de wijze waarop Facebook dat heeft gedaan en geeft de gebruiker dus een min of meer vertrouwd gevoel. Ondanks die meerwaarde is het geheel aan instellingen redelijk, maar vooral overzichtelijker geworden. De bewoordingen zijn aangepast aan de huidige sociale netwerken en zijn dus ook voor zowel bouwer als eindgebruiker een stuk logischer geworden.

BuddyPress jaren links laten liggen vanwege zeer slechte integratie met vele bestaande thema’s

De modules

De basis bestaat uit de volgende modules:

 • aanmaak account met (optioneel) uitgebreid profiel
 • uitgebreide notificatie instellingen (gebruikers kunnen zelf aangeven op basis van elke gebeurtenissen een e-mail gestuurd moet worden)
 • aanmaken van vriendschappen
 • privé berichten
 • activiteiten, zowel in de tijdlijn, maar ook binnen groepen en activiteiten
 • meldingen van activiteiten
 • groepen: openbaar, privé of verborgen
 • site tracking: het bijhouden van diverse status veranderingen in alle bovenstaande modules

Basispagina’s

buddypress-menuBuddyPress maakt gebruik van drie pagina’s, waaronder alle functies worden aangeboden. Deze drie pagina’s kunnen in het reguliere WordPress menu worden opgenomen:

 • Leden
 • Activiteiten
 • Groepen

Alle overige functionaliteit wordt door middel van ‘eigen’ BuddyPress menu’s gerealiseerd. Deze kunnen inmiddels gelukkig ook (grotendeels) in de gewone WordPress menu structuur worden opgenomen, een forse verbetering ten opzichte van 4 jaar geleden. Er wordt daarbij netjes onderscheid gemaakt in de menu-items die al dan niet zichtbaar gemaakt moeten worden voor zowel ingelogde- als niet ingelogde gebruikers.

Niet helemaal plug&play

Het bouwen van een sociaal netwerk blijft echter een precies klusje. De toegankelijkheid voor de eindgebruikers staat daarbij voorop. Het samenspel met o.,a. de blogpagina en het al dan niet toepassen van de los verkrijgbare forum plugin BBPress vergen samen een goed stuk voorbereiding. In die zin blijft het bouwen van een community website een forse klus. Niet minder dan 4 jaar geleden, maar anno 2016 helpt de techniek flink mee om beter voorspelbaar te kunnen ontwikkelen.