WISKUNDE en STANDAARDEN…..?

Tja, dan word ik uitgenodigd om aan te schuiven bij een discussie over RGB/CMYK omzettingen en wat er allemaal niet fout kan gaan. ‘Tijd voor een standaard’, werd al volmondig gezegd. Ik frons mijn wenkbrauwen en denk: ‘Dat hebben we toch allemaal al, hoe heette dat ook alweer, o ja, ICC PROFIELEN en zo.’ Maar ik hield mijn mond en liet de specialisten graag hun verhaal doen.

Ik dacht het allemaal redelijk te begrijpen, immers toen ik nog uitgemaakt werd voor een ’techneut’ wist ik me ook door al die menu’s te worstelen en zocht ik naar de laatste details in menig programma. Maar ja, wat er precies in het programma gebeurde en hoe, dat wist natuurlijk alleen het team programmeurs. De gebruiker kan slechts naar de gevolgen kijken van hetgeen wordt gebruikt.

Ik luisterde verder en droomde weg…..

O ja, KLEUR is altijd lastig. Ten eerste zijn onze ogen nou niet bepaald een nauwkeurig meetinstrumenten om het vooral ook onderling eens te worden over DE KLEUR. Laat staan over de wijze waarop we DE KLEUR omzetten van de ene KLEURRUIMTE naar de andere. Met die profielen hebben we heel wat gedaan de afgelopen jaren. Ik herinner me nog goed de oprichting van het International Color Consortium. Eindelijk uniformiteit in omzettingen dacht ik toen. Ruim 10 jaar later blijkt ook dit initiatief nog steeds in de greep van tal van subjectieve beoordelingen.

En wat verbaast mij dan op deze meeting? Ik weet dus lang nog niet alles. De WISKUNDE achter al dit fraais blijkt door vrijwel elke ontwikkelaar op eigen wijze te worden ingevuld. Als kleuren worden omgezet, hebben we OPTIES (ja, waarom ook niet) hoe we dat willen doen. En die opties blijken vele leveranciers anders in te vullen. Dus binnen een standaard die we ICC noemen, is nog van alles mogelijk.

Ik luister verder…

De klant wordt er dus GEK van, de verschillen zijn kennelijk te groot. Die WISKUNDE moet in elk programma hetzelfde worden, zodat het omzetten VOORSPELBAAR wordt. Tja, dat willen die ontwikkelaars niet, want dan is het ene programma in feite nooit meer beter dan het andere, wie wil dat nou? Want dan kopen we gewoon de goedkoopste…… O ja, en we gebruiken echt niet allemaal Photoshop en we hebben ook lang niet allemaal de meest actuele RIP, waarvan we trouwens vaak niet weten hoe die nu precies werkt, want ook daar zit WISKUNDE in.

STANDAARDEN, dat is het fraaie woord voor onderlinge vastgelegde afspraken. Maar zo langzamerhand nemen leveranciers een loopje met dat woord, ze geven hun eigen interpretatie aan een marketing term, die ze op zich graag omarmen, maar zich er niet aan willen houden.

Ja, dan wordt het omzetten met een perceptuele, absolute- of relatieve colormetrische instelling gewoon een avontuur. Als iemand al weet wat de verschillen zijn, is dat op zichzelf al heel knap. Als iemand dan ook nog weet welke WISKUNDE er achter al die verschillende applicaties zit, is daar volgens mij een gemiddelde STANDAARD uit te ontwikkelen. Maar ja, hoe lang duurt die lol?

Nee, software wordt niet gemaakt om ons leven te vereenvoudigen, zodat we aan de WENSEN van onze KLANTEN kunnen voldoen, het wordt gemaakt om geld mee te verdienen, elkaar te beconcurreren. En de fotografen, prepressers, bureaus en drukkers maar lekker met elkaar praten over de WISKUNDE. Intussen lachen de leveranciers, juist dat praten genereert weer redenen genoeg om weer met iets nieuws te komen om de VERWARRING in stand te houden. Fijn hoor, die STANDAARDEN.