Youp: eenmalige glossy van Youp van ’t Hek

youp.jpegAfgelopen maandagmiddag werd Youp gepresenteerd. Volgens van ’t Hek een eenmalige ‘grap’ in een oplage van 100.000 exemplaren, geen advertenties en 176 pagina’s dik.

Het wemelt van de cameraploegen en fotografen in het restaurant van topkok/bekende Nederlander Joop Braakhekke, in Amsterdam Oud-Zuid. Op de vraag waarom weer een nieuwe glossy antwoordt van ’t Hek: ‘Omdat Nederland eraan toe is!’. Van ’t Hek wil met zijn grap vooral de gekte rondom de persoonlijke glossys accentueren. De bekende Nederlanders kunnen wel lachen om de grap, waaronder Catherine Keyl, die zelf hoofdredactrice is van het blad Catherine.

Dagblad Trouw deed verslag en tekende de volgende uistpraak op: ‘Nu we weten dat Ruud Gullit meer een billen- dan een borstenman is en Mathijs van Nieuwkerk tien keer per dag met een wattenstaafje in zijn oor zit te grutten, is het hoog tijd dat ook ík mijn eigen tijdschrift krijg. U heeft recht op het interessante leven van Youp. Is hij een hagelslag- of een vlokkenman? Wat voor ondergoed draagt hij? U heeft recht op de antwoorden en u vindt ze allemaal in de YOUP.’

Van ’t Hek hoopt dat de bekende Nederlanders met een eigen blad een beetje het idee krijgen dat ze eigenlijk voor gek staan met het openbaar maken van vrijwel elk detail in hun eigen leven. Van ’t Hek kreeg geen bekende Nederlanders op het podium om het eerst blad aan uit te reiken. Dus ded hij dat op eigenzinnige wijze maar aan zichzelf door een grote spiegel neer te zetten. Zo voelde Linda de Mol de grap niet aan, door zich juist beledigd te voelen door zijn columns.

In YOUP is natuurlijk alles te lezen over van ’t Hek. Dus zijn liefde voor het dorp Amstelveen, dat hij graag een potje mens-erger-je-niet speelt, kerstfeet bij de Borsato’s en zijn ‘kleidinglijn’ Y, slonzig en niet duur. Want ook dat nam Youp op de korrel, elke BN’er moet zo nodig een eigen kledinglijn.

Youp heeft duidelijk gemaakt dat de vele bladen van de BN’ers zo vreselijk kinderachtig zijn geschreven en dat hele redactieteams zich met dat soort bladen bezighouden. Youp zei geen moeite te hebben gehad zijn eigen Youp zelf helemaal vol te schrijven. De glossy wereld is volgens hem voorzien van duizenden mensen die zo op straat zouden kunnen worden gezet.