Morgen deuren open voor DRUPA

drupa2.pngDat morgen de deuren opengaan voor DRUPA, zal niemand zijn ontgaan. Ook zal het niet vreemd zijn dat de bezoekers vooral afkomstig zijn uit de printwereld.

Samen hebben ze allen één ding gemeen: ze geloven in print. Niemand zal de toekomst van print betwisten tijdens DRUPA. Dat dat daarbuiten volop wordt gedaan, ontgaat de meesten.
De afgelopen 25 jaar heb ik wat sessies tijdens congressen meegemaakt, waaruit het einde van papier zou moeten blijken. Keer op keer gingen de voorspellers de fout in.

Maar kunnen we dat ook nog zeggen tijdens DRUPA 2012 of misschien wel op DRUPA 2020? Nou, ook dan word ik een beetje voorzichtiger. Als je de huidige beperkingen van digitaal papier nu eens even vergeet en je probeert vanaf 2020 terug te redeneren wat er in de komende 12 jaar mogelijk zou kunnen zijn.

Dat is het volgens mij voor de hand liggend dat digitaal papier misschien wel in full-color en full-motion beschikbaar zal zijn, met elektronika, die zo klein is, dat het in de ‘vezels’ van het ‘papier’ zou passen.

Ja, dan zouden er nogal wat toepassingen bedacht kunnen worden, die ‘afrekeken’ met het gewone papier. Maar tot die tijd is het bezoeken van DRUPA zeker de moeite waard, want buiten het medium om, maakt de gehele industrie zich op voor een verdergaande industrialisering van de branche. Het medium concureert niet meer binnen de branche zelf met elkaar, maar moet het vooral qua snelheid opnemen tegen nieuwe on-line media. Jammer dat er zo weinig ‘on-liners’ de DRUPA bezoeken. Ze zouden er wat kunnen leren.

O ja, nog wat cijfers. 1800 exposanten, 170.000 vierkante meter netto expositie oppervlakte (17 hallen), aantal bezoekers DRUPA 2004 400.000.

Tot de 10e juni in Düsseldorf!

twitterdrupa.pngP.s.: o ja, ik dacht er goed aan te doen DRUPA even te promoten op Twitter voor alle on-line goeroes aldaar….