Olympische Spelen China: foutje in openings ceremonie?

Volgens Burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem is de boekdrukkunst echt ‘van Haarlem’. Hij kon het het afgelopen weekend volgens de IJmuider Courant dan ook niet laten een brief te schrijven naar zijn ambtsgenoot Wang Qjsham van Peking.

laurens.jpegTijdens de openingsceremonie werd een enorme rol papier uitgerold, met daarop mensen als ‘pixels’ om de boekdrukkunst te vertonen. Een enorm spectakel met ongekende nauwkeurigheid. Maar de feiten kloppen niet volgens de Schneiders. In zijn brief maakte hij duidelijk dat de boekdrukkunst 1400 na Christus is uitgevonden door Laurens Janszoon Coster. Zijn brief was voorzien van een foto van het standbeeld van Laurens Janszoon Coster welke op de Grote Markt in Haarlem staat. De burgemeester gaat zelfs zover dat hij een replica wil aanbieden van het standbeeld om dat op plein van de Hemelse Vrede te plaatsen.

Of Peking zover wil gaan, is nog maar de vraag. Zij stellen dat Pi Chang de eerste was die al in de elfde eeuw Chinese karakters drukte.