Boeken direct printen in de boekwinkel

Een paar decennia lang heeft de branche er over gedaan: ‘Boeken direct printen in de boekwinkel’. Grote voordelen zijn de ‘oneindige voorraad’ en de ‘oneindige beschikbaarheid’ van titels.

ebm.pngVoor boekwinkels is dit een nieuwe markt, die wellicht slechts als tussenschakel richting eBooks kan worden gezien. Maar op korte termijn worden heel veel productie- en logistieke kosten bespaard. Technisch gezien was het lokaal boekprinten tot nu toe een probleem. De gewenste kwaliteit werd veelal niet gehaald, maar de technologie heeft daarin een inhaalslag gemaakt. Vooral uitgevers maakten zich grote zorgen om die kwaliteit.

On Demand Books, met hun Espresso Book Machine (EBM) print nu zo een 100 boeken per dag in de boekwinkel van de universiteit van Alberta (USA). LightningSource verzorgt de gehele digitale distributie, waardoor een groot volume aan titels beschikbaar is. De hardware varieert in prijs tussen de 50.000 en 100.000 dollar. De prijs per pagina is een centenkwestie, waardoor de investering vooral bedoeld is voor relatief grote boekwinkels.

Inmiddels heeft Espresso tien beta sites draaien, de resultaten zijn al hoopgevend.