Markt ‘digitale’ boeken groeit

Uitgevers hebben jarenlang geaarzeld over hun mogelijkheden iets te doen met zogenaamde e-books, boeken die alleen in gedigitaliseerde vorm kunnen worden gelezen op zogenaamde e-readers, zoals bijvoorbeeld de iLiad.

ebooklezer_sony.jpgeBooks.nl ziet echter groei in de verkoopcijfers. In 2007 groeide het bedrijf met 30% ten opzichte van 2006. Winstgevend is het volgens Sander van Kempen van uitgeverij Pinion nog niet en ook procentueel is het natuurlijk een heel klein deel van de totale boekenmarkt.

De toename van de populariteit van digitale boeken is vooral te danken aan het feit dat de boeken ook gewoon op de laptop, pda’s of smartphones te lezen zijn, alhoewel die laatste twee nou niet bepaald geschikt geacht worden voor het lezen van een hele roman. Maar de breedte van de leesmogelijkheden maken het digitale boek wel iets aantrekkelijker.

Ook boekhandelaren kiezen voor modernisering van hun aanbod. Zo verkoopt Selexyz niet alleen de iLiad reader, maar via haar website ook een aardig aanbod aan titels.

eBooks.nl zoekt inmiddels naar samenwerkingsverbanden met bibliotheken om ook het leenaabod te vergroten.
Of digitale boeken ook in de greep komen van de illegale verspreiding is wel een vraag waard, die met name de uitgevers al lange tijd heeft bezig gehouden. Of de consumenten ook hier de prijs van een boek doorslaggevend vinden, is dus nog een onbekende variabele in deze ontwikkeling.

eBooks.nl telde begin vorig jaar nog maar 50 titels, nu is dat het dubbele. Eind dit jaar verwacht het bedrijf tussen de drie- en vierhonderd titels in huis te hebben.