Google gaat boeken drukken

books_logo.gifTerwijl vrijwel iedereen uiterste pogingen doet om businessmodellen te ontwikkelen voor on-line content, doet Google een stap in de richting van papier. Google wil 2 miljoen copyright vrije boeken laten printen bij On Demand Books (ODB).

ODB is de ontwikkelaar van de vorig jaar geïntroduceerde Espresso Book Machine, welke in 5 minuten een volledig ingebonden boek kan produceren. Het businessmodel is transparant. Het boek wordt verkocht voor 8 dollar, Google houdt 1 dollar achter, ODB verdient een dollar, 3 dollar voor de boekenhandelaar en de laatste 3 dollar zijn de productie kosten.
Google zegt dit project te willen starten om het publiek te overtuigen van een combinatie van digitale slectietechnieken in combinatie met de prettige leesbaarheid van inhoud vanaf beprint papier.

Google doet dit door middel van het zelf inscannen van boeken. Vier jaar geleden was de ambitie van Google om maar liefst 10 miljoen boeken in te scannen. Met nog 2 jaar te gaan zijn er inmiddels zo een 7 miljoen boeken gedigitaliseerd. Links en rechts wordt getwijfeld aan de goede bedoelingen van Google, waardoor al zeer complexe rechtzaken worden opgebouwd, soms aangegaan door traditionele uitgevers, maar ook Yahoo en Amazon willen zich verzetten tot het monopoliseren van Google op uitgeversmarkt.

De goede bedoelingen van het Google Book Settlement worden in twijfel getrokken.