Discussies over eReaders voor boeken: voor- en tegenstanders

Google doorbreekt links en rechts advertentie-, business-, communicatie- en distributiemodellen. Niet iedereen omarmt dat soort veranderingen. Ook de boekenmarkt twijfelt over het ongevraagd scannen en doorlees en zoekbaar maken van boeken door Google.

Het Google Book Settlement kent zo zijn voor- en tegenstanders, NOS Headlines bracht wat meningen in kaart. De directeur van NUV (Nederlandse Uitgeversbond) is tegen: scannen zonder te vragen mag niet. Dat is tegen het auteursrecht in. De directeur van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam is voor: hoe meer verspreiding van boeken hoe beter. Ook worden twee lezers in de bibliotheek aan het woord gelaten. Zij lezen liever van papier dan van een eReader. Hebben ze ooit een eReader vastgehouden? Die vraag blijft onbeantwoord.

Bewerkte bron: http://www.ereaders.nl

2 reacties

  1. gernijkamp op 14 september 2009 om 20:39

    Grappig dat de recente geschiedenis zich nu reeds herhaald. Hebben we exact dezelfde discussie niet met muziek voorbij zien komen..? De content is er reeds. De vraag is alleen naar welk verdienmodel er toe gegroeid kan gaan worden in een digitale omgeving. Omdat daar geen sluitend antwoord op te formuleren valt, zal er ergens een breekijzer in de bestaande methodes gezet moeten worden. Vergelijkbaar zoals Apple dat met de iPod en de iTunes Store heeft weten te veroorzaken. Hun methode (vóóraf aan tafel met de rechthebbenden) was zeker niet de makkelijkste route, maar wel sjieker dan Google doet door zonder enige vraag te gaan scannen.

    Anderzijds is Google wel de eerste die een breekijzer in dit deel van de beschikbare content durft te zetten en voor die voortrekkersrol verdienen ze een pluim. Ik gok dat Google hiermee gewoon de discussie een duw wil geven, omdat er ander niets (of te gefragmenteerd op te kleine schaal) gebeurt. In dat geval zitten ze prima op koers. Maar deze initiële diefstal om de verandering te veroorzaken mag uiteraard niet leiden tot digitale heling zonder dat auteurs krijgen waar zij recht op hebben.



  2. gernijkamp op 16 september 2009 om 13:55

    Addendum: Nu.nl heeft ook begrepen dat de boekenbranche de muziekindustrie achterna gaat. Zie: http://www.nu.nl/internet/2083230/nieuwe-dan-br