Grafische branche in spagaat hi-end, ‘do-it-yourself’ en SAAS

prepressworkflow.jpgDat de grafische branche te lijden heeft onder de economsiche omstandigheden, was al langer bekend. Het investeringspotentieel stond daarmee eveneens onder druk. Maar de ontwikkelingen maken het noodzakelijk dat de branche meer dienstengericht gaat werken en niet meer afrekent per eenheid productie.

Vooral in de voorbereiding – prepress – vallen de klappen. De geschiedenis herhaalt zich. Hi-end opmaak systemen – tonnen kostende werkplekken – verdwenen eind jaren tachtig door de opkomst van DTP. Nu staat de positie van hi-end workflow systemen ter discussie. Dat gebeurde al in behoorlijke mate door de opkomst van ‘do-it-yourself’ systemen, maar wordt in rap tempo versneld door de opkomst van SAAS oplossingen.

Dat het maken van een PDF voor velen een ‘druk op de knop’ is, is nog wel te begrijpen. Immers het hele spectrum aan desktop applicaties heeft ergens wel een knop om ‘iets’ als PDF te exporteren. Dat is dan vrijwel altijd wel te lezen op een ‘PDF reader’ of op een ‘gewone’ kleurenprinter.

Grafische verantwoorde verwerking en output alvorens professioneel te kunnen printen of drukken, vergt heel wat meer kennis. Die kennis werd voorheen geïmplementeerd door technische vakmensen afkomstig van de ontwikkelaars in hi-end systemen bij drukkerijen. De komst van ‘do-it-yourself’ systemen veranderde dit speelveld, doordat technische vakmensen in de drukkerij zelf hun processen inrichtten.

De komst van SAAS maakt het mogelijk dat ‘derden’ deze processen inrichten en daarmee voor een abonnement de brug slaan tussen ontwerpers en/of uitgevers met de drukkerijen, die dus niet meer worden gevraagd iets te doen aan ‘niet-goede-PDF’s’ door fouten in het voortraject. De SAAS omgevingen bieden zoveel intelligentie, dat vakkennis uitgeoefend door mensen vrijwel overbodig is geworden. Een door een SAAS gemaakte PDF zal in de nabije toekomst dus altijd goed zijn.

De zoveelste ‘reorganisatie’ in een branche die overigens zelf steeds de aanjager is geweest van vergaande automatisering. De grafische branche is in een paar decennia zo ongeveer gehalveerd met behoud van productie capaciteit. Wie treurt en wie juicht?

foto: Prepress Systems.