Oprichters Google cashen: meerderheidsbelang vergeven, of toch niet?

Sergey Brin en Larry Page, de oprichters van Google, verkopen elk 5 miljoen aandelen. Ze gaan met 5,5 miljard dollar naar huis, maar leveren hun zeggenschap over het bedrijf in. Waarom en waarom nu?

google.jpgDe beide ‘jongens’ zijn slechts 36 jaar jong en cashen nu met de verkoop van hun aandelen. Met een symbolisch salaris van 1 dollar per jaar bij Google, haalden ze hun geld om dagelijks te leven kennelijk van ‘elders’.

De verkoop van hun aandelen vormen ‘slechts’ 17% van de aandelen binnen Google. Kennelijk vinden ze het tijd om daar wat mee te doen, nu de winst van Google over 2009 vervijfvoudigd is. Het is niet zo dat de beide heren hun geld meteen opstrijken, ze smeren de verkoop van hun aandelen uit over de komende 5 jaar.

Belangrijk is echter wel dat ze met deze ‘handeling’ hun meerderheidsbelang in het bedrijf verliezen. Nu hebben beide heren nog 59% in handen en daarmee het merendeel van de zeggenschap. Na de verkoop van hun aandelen blijft daar 48% van over.

Eric Schmidt, de uitvoerend topman van Google, bezit 10% van het stemrecht, als hij samen met Brin en Page de zaken onder controle kan houden – en dat is met 3 man altijd moeilijk – dan blijft het driemanschap goed voor 58% van de zeggenschap. Dus toch de meerderheid.