Eerste zichtbare verandering Persgroep Nederland bij Volkskrant

vklogo.gifHet is zover, eind maart zal de Volkskrant een grootse verandering ondergaan. In ieder geval qua formaat – de krant verschijnt net zoals Trouw, AD en Parool, op tabloid formaat. De zaterdagbijlagen zullen op het iets grotere Berliner formaat verschijnen.

Er werd al behoorlijk lang gespeculeerd over de overstap naar tabloid bij de Volkskrant. Ook werd er al de nodige ervaring mee opgedaan, het tweede katern verscheen als sinds halverwege 2009 op tabloid.
Opvallend is het formaat van de zaterdagbijlage, welke op Berliner formaat zal worden gedrukt bij de drukkerij van het belgische deel van de Persgrope in Lokeren. In ons land is die capaciteit voor 350.000 exemplaren niet aanwezig op dat formaat.

Het aantal landelijke broadsheet kranten in ons land is dan beperkt tot 3, de Telegraaf, NRC Handelsblad en het Reformatorisch Dagblad zijn de overgebleven titels. Het Nederlands Dagblad gaat in de herfst van dit jaar over op het Berliner formaat, welke vanwege de relatief lage oplage van 30.000 wel in Nederland gedrukt gaat worden bij Janssen/Pers in Gennep. Veel regionale kranten verschijnen al op tabloid of zijn binnenkort van plan dat te gaan doen.

Over de vormgeving is niets bekend gemaakt, maar hoofdredacteur Pieter Broertjes verklaarde wel al dat een ander formaat geen ander ‘geluid’ betekent, waarmee hij volgens ingewijden speculeert op een vrijwel ongewijzigde vormgeving. 63% van de Volkskrant lezers blijkt volgens een peiling tevreden te zijn over de overgang naar tabloid. Er wordt ontkend dat de maatregel een bezuiniging zou zijn.