Volkskrant gaat over op Berliner formaat

Volgens hoofdredacteur Pieter Broertjes is de journalistieke waarde van het nu veel toegepaste tabloid formaat niet toereikend voor de Volkskrant. Met het Berliner formaat zijn volgens hem veel mooiere spreads en katernen te maken.

De Volkskrant verwacht de omschakeling van het huidige broadsheet formaat naar het Berliner formaat in 2010 te maken. Daarmee wijkt de krant af van vele andere titels in ons land die al gekozen hebben voor het tabloid formaat, zoals Trouw, AD, Parool, NRC Next en de gratis dagbladen Metro, Spits, DAG en Pers.

Waar de krant binnen de PCM bedrijf gedrukt gaat worden en welke persaanpassingen noodzakelijk zijn, is nog niet bekend.

Naast de Volkskrant, overwegen ook Telegraaf en NRC de overstap naar Berliner te maken. Overigens was Den Haag Centraal de eerste krant in Nederland die het Berliner formaat omarmde.

FD koss vorig jaar voor een afwijkend formaat, een soort versmalde broadsheet. Het einde van een uniform krantenformaat in ons land is een feit. De lokale kranten zullen spoedig volgen, als gevolg van verdere kosten efficiency in de productie.

2 reacties

  1. Henk Gianotten op 28 februari 2010 om 02:40

    Zoals de Persgroep Nederland en de Volkskrant eergisteren lieten weten gaat de Volkskrant dus toch compleet over op tabloid. In Trouw-jargon heet dat overigens ‘compact’. Gedrukt op de gewone (oude) persen. Van maandag tot en met vrijdag.
    Uitsluitend op zaterdag voegt men de bijlagen toe die in Lookeren (drukkerij van de Belgische Persgroep) worden gedrukt. Die bijlagen zijn wel in het iets grotere Berliner formaat. De mooire spreads en de mooiere katernen die Pieter Broertjes ons destijds heeft toegezegd kun je dus uitsluitend op zaterdag aanschouwen. Gelukkig dat de jongere generatie (volgens Broertjes) blijkbaar meer op heeft met het tabloid formaat. En daar moeten ook de losse nummers goed verkocht kunnen worden.  2. Henk Gianotten op 8 april 2010 om 00:13

    We hebben nu de 4 zaterdagse katernen in het Berliner formaat. Mooi vormgegeven, beeldschoon gedrukt maar zeer slecht ingedeeld voor de rubrieks- en personeelsadvertenties. Het 15% kleinere tabloidformaat wordt in de berliner bijlagen “opgeblazen” met witte balken. Daar krijgen de lezers ruim 6% onbedrukt papier voor terwijl de adverteerders niets méér betalen. Dat is pure verspilling en resulteert in slechtere persbezetting in Amsterdam en hogere transportkosten van Lokeren naar Mokum. Tenzij het papier, het drukken in België en het transporteren van de 4 bewuste bijlagen aanzienlijk goedkoper zou zijn. Op de http://www.cmbo.nl weblog leg ik in detail uit waarom die bijlagen – volgens mij – gewoon op tabloid zouden moeten.