Niemand durft bezuinigingen in de publieke omroep echt te benoemen

Ja, velen zullen het niet met me eens zijn, maar ik heb toch wel vergaande bezwaren tegen gewone presentatoren die al heel snel tussen de 130.000 en 190.000 euro per jaar ‘pakken’ uit ons belastingstelsel. Om maar niet te spreken van de ’toppers’ die we makkelijk een veelvoud betalen om te voorkomen dat ze verdwijnen naar de commerciële omroepen.

• Geef je mening, wat is een redelijk salaris voor een goede presentator?
• Wat is de waarde van kijk- en luistercijfers voor publieke omroepen?
• Bezuinigen met vernieuwende relatie tussen publiek en commercieel is noodzakelijk

Maar ook onze minister die hier over gaat, durft het zo ‘hard’ niet te benoemen. Ze probeert links en rechts te snijden in de periferie. Ook zij weet wel, dat het gewone publiek de belachelijkheid van dit soort beloningen inziet. Beter om er dan maar zo weinig mogelijk over te praten. Ook op lokaal niveau zetten de bezuinigingen door in media- en entertainment sectoren. In onze gemeente verdient een gemiddelde directeur van een lokale gesubsidieerde ‘entertainment instelling’ als heel makkelijk 130.000 euro per jaar. Beste mensen: ‘Wat gaan we hier elke dag voor doen?’

Fusies, natuurlijk helpt dat, maar waar? Toch wat meer aan de onderkant van het systeem. Technici zijn een makkelijke prooi, wanneer meerdere omroepen fuseren. Ja, dan ‘pak’ je misschien wel 8 man, die elk 60.000 euro verdienen, dat is dan 480.000. Dat gaat dan min of meer ongemerkt, er verdwijnen geen grote namen van radio of televisie. Dat doe je dan een veelvoud en je komt aan je doelen. Want snijden in bekende gezicht zou kijkcijfers kosten. Hoe erg zouden we het vinden als kopstukken van de publieke omroep naar de commerciële omroepen verdwijnen? Hoe irritant is reclame tussendoor geworden? Of zijn we het inmiddels gewend, zodat we de publieke omroepen er echt niet meer om prijzen dat zij de voortgang van een programma niet verstoren. Wel een hoge prijs die we daar met z’n allen voor betalen.

Wat vinden jullie? Heeft de minister misschien wel gelijk, maar durft ze het niet precies per persoon te benoemen en haalt ze haar gelijk via de gewone man. Kosten wel omlaag, maar de ’toppertjes’ blijven zitten. Of benoemen we alles en maken we duidelijk wat u en ik betalen aan de toppers van de avond op 1,2 en 3?