Grafisch Weekblad na 18 jaar ten einde

Het Grafisch Weekblad sloot met het laatste ‘Kerstnummer’ definitief haar deuren. Op dat moment was het ‘slechts’ voor 70% duidelijk dat uitgever RAI Langfords (in eigendom van RAI Amsterdam) de stekker uit het 18 jarige weekblad zou trekken.

• Mijn persoonlijke collectie is vanaf nummer 1 tot en met het laatste nummer van dit jaar compleet

gw-nlIk heb zelf vanaf het begin deel uitgemaakt van het freelance redactieteam onder leiding van Rien Berends en Cees Pfeiffer. Met vele collega’s hebben we nieuws gemaakt, leuk, spannend, vervelend, triest, maar altijd actueel, nauwkeurig en vooral met kennis en kunde van het grafische vak. Zelf had ik de taak af en toe gebieden buiten dat vak te betreden en de grafici van ons land te voorzien van informatie rondom bewegingen op het web, crossmedia, social media en zelfs mobiele media zijn in het zo op print gerichte blad aan de orde gekomen.

Met veel plezier heb ik enkele honderden artikelen geschreven in de zovele papieren edities van het GW, zoals het later werd genoemd na de komst van een nieuwe huisstijl. Het redactieteam was hecht, in de 18 jaar van haar bestaan hebben we slechts weinig mutaties meegemaakt. Het jaarlijkse Tuitje (’t uitje) van de redactie was het bewijs van een altijd hecht werkend team, met een onderling goed gebalanceerd gevoel voor humor.

Vanaf hier wens ik Rien, Cees en Albert (het kernteam van GW) veel sterkte toe. Voor hen waren de ontwikkelingen de laatste maanden geen plezierige ervaring. Het besluit was dan weliswaar niet volkomen onverwacht, maar de laatste printversie van GW deed voor de gemiddelde lezer toch nog niet vermoeden dat zij een historisch laatste nummer in handen zouden hebben. Wat ga ik met mijn collectie doen? Heeft u een idee?

2 reacties

  1. Henk Gianotten op 14 januari 2013 om 23:18

    Ik zou die collectie voorlopig nog even aanhouden. Er is een “Koningsveld project’ waarbij de bibliotheek van de UVA geld en middelen krijgt om de relevante informatie over de grafische industrie gestructureerd te digitaliseren. Daar is wellicht door RAI-Langfords al een complete collectie voor gereserveerd. Ik zou mij echter ook kunnen voorstellen dat het ‘langetermijndenken’ onvoldoende aanwezig was in de laatste hectische weken. Dan is jouw collectie de uitgelezen bron om hieruit te digitaliseren. Bovendien is het geweldig dat Jan Hein zijn naam aan het project verbonden is.    • Peter Luit op 15 januari 2013 om 07:15

      @Henk: dank voor je advies, ik houd de collectie nog even aan. Ik ben er overigens zeker van de Rien, Cees en Albert ook een volledige collecties hebben, dus we kunnen op meerdere ‘grafisch historische plekken’ de collectie aanleveren.