Boekbesprekingen: Content organizing in de praktijk en Basisboek crossmedia concepting

Het medialandschap publiceert over zichzelf nogal wat boeken, maar slechts heel af en toe kom je een boek tegen wat echt de moeite is. Atie de Heer publiceerde eind 2012 het boek ‘Content organizing in de praktijk’, een heel toegankelijk leesbaar boek met vooral duidelijke werkstroom schema’s, die helderheid verschaffen over het ‘inzetten van content’.

• Eerste druk verscheen al in juni 2011, inmiddels tweede herziene druk beschikbaar
• Beide boeken aanraders voor strategie en praktijk omtrent de inzet van content in een oerwoud van mediakanalen

content-organizing-in-de-praktijk-atie-de-heer-9789012582315-voorkant

De inhoudsopgave maakt eigenlijk meteen duidelijk hoe goed de opzet van dit boek is gekozen. Atie de Heer heeft een duidelijke opbouw gekozen waarin content centraal staat in de dienstverlening naar de klant en de wijze waarop content binnen een kanaalkeuze strategie gekozen kan worden. De eerste 9 hoofdstukken spelen daarbinnen de belangrijkste rol. De hoofdstukken 10, 11 en 12 gaan in op ‘instrumenten’, alhoewel deze vooral generiek behandeld worden, waardoor ook die kennis breed inzetbaar is.

crossmediaconceptingHet boek verscheen al in een eerste editie in de zomer van 2011. Het is mij toen kennelijk niet opgevallen, alhoewel er op diverse blogs al zinvolle recenties over zijn geschreven. Ik vind het boek vooral zo goed bruikbaar omdat het niet specifiek ingaat op bepaalde eigenschappen van kanalen en de kruisbestuivende effecten. Daarvoor is het boek ‘crossmedia concepting‘ van Indira Reynaert beter geschikt. Dat boek verscheen ook onlangs in een 2e herziene druk. In de eerste editie werkte ik nog mee en deed toen een aantal uitspraken in de beginperiode van de term ‘crossmedia’, welke zo een jaar of 8 geleden het buzzword was rondom media innovatie.

Inmiddels zijn we gewend aan crossmediaal denken, alhoewel de term vaak nog wordt verward met de term multimedia, die in werkelijkheid veel meer de betekenis heeft van de verschillende technische naast elkaar staande kanalen. Beide boeken dienen hun eigen doelen. Het boek van Atie de Heer is makkelijker toegankelijk voor praktijkmensen, terwijl het boek van Indira Reynaert meer bedoeld is voor studenten op HBO of WO niveau.