Eerste dag #WCEU – voor ieder wat wils, nog geen spectaculaire aankondigingen

WordCamp Europe 2013 is een Europese variant op de doorgaans landelijke ‘WordCamps’, welke de afgelopen jaren in meerdere landen hebben plaatsgevonden. Een Europese editie in Leiden speelde op juiste wijze in op de gemiddelde leeftijd van de deelnemers, zeker voor de diverse after parties in de studentenstad.

• Naast inhoudelijke sessies is het event vooral gericht op ‘meet & greet’

wordcampMet een royale 700 deelnemers was de Stadsgehoorzaal in Leiden goed gevuld in twee zalen met dito tracks met diverse niveaus bouwers, creatieven, ontwikkelaars, critici, opdrachtgevers en media rondom het gemeenschappelijke thema ‘WordPress’. Vandaag vond de eerste dag plaats met duidelijk een ‘voor ieder wat wils’ programma. De logistiek was geweldig. Een fors team blauwe ‘CREW T-shirts’ dragende vrijwilligers begeleidden de hele dag alle bezoekers. Complimenten!

De ‘programma commissie’ was mijn inziens wat minder straks in de samenstelling van met name het begin van het programma. De vier tracks verdeeld over zaterdag ‘earn’ en ‘build’ en zondag ‘make’ en ‘learn’ zijn zondermeer goed gevonden. Toch boden de ochtend ‘keynotes’ iets te weinig ’the tone of voice’ voor de twee dagen.

zaal-wceu

Ik ben niet representatief voor de beoordeling van congressen, want ik heb vele congressen in Europa en de Verenigde Staten meegemaakt en er ook in diverse vormen een bijdrage aan geleverd. Dus ik kijk misschien wel te kritisch. Ik mocht niet verwachten dat de keynote zou beginnen met ‘The 4.0 Roadmap: New Things Ahead’. Om zomaar even een titel te bedenken die in ‘kippenvel’ zou kunnen resulteren. De samenstelling van het programma was dus vooral gericht op een breed gemiddelde voor de vele deelnemers uit diverse landen uit Europa. Morgen zullen onder de ‘make’ sessies vooral Andrew Macin en Matt Mullenweg de aandacht trekken, waarvan later een inhoudelijk verslag.

Concluderend werd wel duidelijk dat de ‘overall’ positie van WordPress sterker wordt in vrijwel alle segmenten van klein tot groot, zowel qua toepassingen als qua bedrijven die als dienstverleners optreden. Vooral dat laatste werd duidelijk in de sessie ‘Running a European WordPress Development Agency’. Tot morgen.