Geen één oplossing voor alles tijdens e-reading en tablet event

De mens heeft in zijn algemeenheid de neiging oplossingen in kaders te willen plaatsen die bij hem of haar passen. Uitgeven was ooit één woord waar alles ‘onder’ te plaatsen was. Inmiddels heeft elk segment een eigen cyclus aan ontwikkelingen en zijn advertentie-, business-, communicatie- en distributiemodellen voor kranten, tijdschriften en boeken zeer verschillend, zeker in relatie tot nieuwe media kanalen.

• Vele parallel sessies met zeer uiteenlopende onderwerpen
• Verhuizing van Eindhoven naar Bussum volop gewaardeerd
• Zelf twee overvolle parallel sessies mogen modereren

Met z’n allen zoeken we naar oplossingen in bereik, technieken en vooral geld. Tijdens het e-reading & tablet 2012 event stonden vooral die vragen centraal, waar sprekers, moderatoren en publiek naar zochten. Pieter Hermans weet dat en kan op gepaste wijze vooral de status van die ontwikkelingen neerzetten. In de derde editie van dit event, waarin ik zowel conceptueel als inhoudelijk mocht meewerken, werd vooral de status van ‘vandaag’ duidelijk. Een status die de pakweg 400 aanwezigen moest aanzetten tot het doen van eigen onderzoek, opstellen van plannen, experimenteren en meten.

De deelnemers weten inmiddels dat geen pasklare oplossingen worden gegeven. Tablet publishing met duizelingwekkende getallen heeft de wereld van het maken, produceren, distribueren en consumeren van content blijvend veranderd. Zowel in de huiskamer (b2c) als in zakelijke omgevingen (b2b). Velen zien dat onderscheid, mede onder invloed van social media, volledig verdwijnen. En ook die parameter – als dat al zo te noemen is – verwart ons denken vanuit hetgeen we traditioneel gewend waren.

Ja, dus zeker een inspirerende dag, die niet exclusief was gericht op uitgevers (zoals vele congressen die we kennen), maar een zeer divers publiek trok op deze derde editie van een succesvolle formule, die we zelf eigenlijk nog amper (her)kennen. Ruim 400 zeer diverse mensen, met zeer uiteenlopende interesses. De moeite waard om volgend jaar bij aanwezig te zijn. In ’t Spant in Bussum. Komend weekend meer inhoudelijke analyses van de ontwikkelingen binnen de e-reading en tablet markt……