Weekendoverpeinzing: Auteursrechtelijk ‘gedoe’ blijft, maar ‘boete’ is onderhandelbaar

Het komt niet zelden voor dat je een beeldje gebruikt op je eigen website, welke je via Google hebt gevonden. In 99,99% van de gevallen is er niets aan de hand. Maar soms loopt het fout, de prijs die je betaalt is echter onderhandelbaar.

• In dit artikel geen ‘beeldjes’ 😉

In Nederland zijn er verschillende visies op auteursrecht, ondanks een (ver)oude(rde) wet, die tot op de dag van vandaag bepaalt wat wel en wat niet onder auteursrecht valt. De digitalisering van inhoud doet daar kennelijk niets aan af. In theorie dan, want in de praktijk blijkt dat auteursrecht gewoon onderhandelbaar is. Met forse verschillen in te betalen boetes. Het volgende overkwam mij persoonlijk.

Ik maakte op een eigen website gebruik van een beeld, welke ik van Google haalde, het was een bliksemschicht (een natuurverschijnsel). Vervolgens bewerkte ik dat beeld volledig, dus in kleur, in grootte, uitsnede en rotatiehoek. Ik had inmiddels al geleerd dat volgens Nederlands recht er dan sprake is van een nieuw origineel. Maar daar dacht ik al helemaal niet aan ten tijde van het gebruik van dat beeld.

Maanden stond dat beeld op de door mij gemaakte website (die overigens niet meer bestaat, dus ik kan u het beeld van het natuurverschijnsel niet meer laten zien). Eind 2013 ontving ik van Getty Images (via Ierland) een boete opgelegd van 650 euro voor het gebruik van één van hun beelden. Een forse stapel papier gaf uitleg aan de vermeende inbreuk op het auteursrecht. Ik stuurde een keurige e-mail dat ik me enerzijds nooit heb gerealiseerd dat het een beeld was uit hun bibliotheek, maar anderzijds gaf ik aan dat volgens Nederlandse jurisprudentie er in dit geval sprake is van een nieuw origineel vanwege alle bewerkingen (deze stelling wordt overigens betwist). Meteen kreeg ik een mail terug dat een coulance mogelijk was: de boete werd in één keer ‘slechts’ 325 euro, als ik per omgaande zou betalen. Ik liet weten het aanbod niet te accepteren, waarop meteen een mail kwam dat zij mijn weigering niet accepteerden en dat de boete wederom 650 euro was geworden.

Het werd Kerst en Oud en Nieuw. Zeker 8 weken niets gehoord. Ik dacht dat het wel zou overwaaien. Tot vorige week, ik kreeg een brief van Atradius. Of ik binnen 5 dagen 850 euro wilde overmaken. Wederom niet geschrokken van de intimidatie in de brief, belde ik gewoon even op. Ik kreeg een alleraardigste mevrouw aan de lijn en deed mijn verhaal en sloot af met: ‘Ach mevrouw, ik realiseer me echt wel dat ik achteraf gebruik heb gemaakt van een beeld van Getty Images, dus ja, als ik heel lief zou zijn, zou ik er best 6 tientjes voor over hebben hoor, uiteindelijk heeft het gedoe ook voor u ongemak opgeleverd.’ Tot mijn grote verbazing zei de dame aan de andere kant van de lijn dat dat goed was en dat ze daarmee het ‘dossier’ zou sluiten. Ik kreeg een mailtje met een iDEAL koppeling om het geld over te maken en deed dat meteen met een overwinnende glimlach op mijn gezicht. Ik stuurde nog een bevestigende e-mail om de afhandeling te bevestigen. Weer een ervaring rijker, ondanks het feit dat ik nog beter oplet op het beeldgebruik binnen on-line omgevingen.