NMA legt boete op aan Wegener na ‘dwaling’ in interpretatie van de term ‘onafhankelijkheid’

wegener.gifTja, het wemelt al van de optekeningen van de boete die NMA aan Wegener en een aantal leidinggevenden heeft opgelegd. Geen misselijke getallen, 19 miljoen voor het bedrijf en zo een 1,3 miljoen voor een handje vol directieleden. Wat is er aande hand?

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Door de overname van een aantal titels kreeg Wegener in bepaalde regio teveel macht. NMA stelde regeltjes op om te voorkomen dat het krantenaanbod zou verschralen en dat titels in een regio onafhankelijk zouden blijven. Wegener ging accoord. Met name de activiteiten van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) en BN/De Stem overlappen elkaar in Zeeuws-Vlaanderen.

nma.gifSlechts één lezer diende een klacht in. NMA concludeerde dat er geen sprake meer was van een onafhankelijke bedrijfsvoering, zowel redactioneel als commercieel, bij beide titels. Wegener vindt dat samenwerking op hoofdredactioneel niveau geen inbreuk is op de regels van de NMA en vindt dan ook dat de NMA zich niet met de inhoud van de titels moet gaan bemoeien op basis van één klacht. Wegener vindt dat er wel degelijk sprake is van twee aparte nieuwsredacties.

De huidige economische situatie maakt de ‘regeltjes’ die een jaar of tien geleden zijn opgesteld, vrijwel onmogelijk qua uitvoering. Krantenuitgevers moeten in toenemende mate bezuinigen op zowel redacties en druk- en distributiekosten door afnemende advertentie inkomsten.

Wegener verwerpt dan ook de stelling dat Wegener haar macht misbruikt in de genoemde regio. De boete wordt ronduit bespottelijk genoemd, de jaarlijke omzet die men in de regio binnenhaalt met een oplage van 21.000 exemplaren is amper 9 miljoen euro, met een opbrengst van ca. 6 ton.

Dus foutjes? Ja, de directie heeft niet voldoende opgelet om de regeltjes al in de afgelopen jaren opnieuw aan de NMA voor te leggen en deze tegen het licht van de huidige ontwikkelingen aan te houden. Dat dat nu gebeurt is domweg te laat, maar als het dit najaar alsnog tot een besluit komt de regeltjes te versoepelen, dan zal het zo een vaart niet lopen met die boets. Wegener gaat eveneens in beroep.

3 reacties

 1. Marco op 15 juli 2010 om 11:39

  Even vanaf de heup schieten:
  Verstikkende regels. En zo verdwijnt alsnog een krant van het toneel. Want DAT is het gevolg. Maar hey, het probleem van “onafhankelijke bedrijfsvoering” is dan wel opgelost. Oh, die banen in een toch al economisch zwakke regio? Die zijn ook in het niets opgelost. 2. Peter Luit op 15 juli 2010 om 12:36

  @marco: ja, het is opmerkelijk dat zo een keiharde aanpak in deze tijd nog bestaat. Als onze economie drijft op het opleggen van boetes, dan komt ons land steeds verder in een economisch isolement. Het aantal faillisementen is in ons land enorm hoog in vergelijking met de rest van de wereld. In de verenigde Staten wordt iemand die failliet is gegaan doorgaans gezien als iemand met durf. Hier ben je een verliezer, die het doelbewust fout heeft gedaan en straf verdient. Nee, we zijn met onze regelzucht op de verkeerde weg.

  Ik fantaseer wel eens over de (on)mogelijkheid gewoon opnieuw te beginnen. Anno 2010 zijn er zoveel regels uit de 1.0 periode, die gewoon niet meer in deze tijd passen. Maar wie gaat dat in Den Haag eens zeggen? En wie durft er vervolgens naar te handelen? Ik denk dat het onmogelijk is om opnieuw te beginnen, maar het zou onze economie een enorme impuls geven……. 3. Marco op 15 juli 2010 om 13:13

  Niks is onmogelijk als maar genoeg mensen het willen. Het moet echter eerst echt helemaal fout gaan vermoed ik. Wat dat betreft zie je dat in de VS nu opkomen. Senaatslid Ron Paul met zijn geloof in een kleinere overheid die verantwoordelijkheden terug geeft aan de mensen en zorgt dat ze zo min mogelijk zelf in de weg staat. Hij kwam onlangs als populairste kandidaat uit de bus voor president van 2012. (TEA party’s en al).