Eindelijk gevonden: een WordPress plugin manager

Het beheren van plugins voor een WordPress omgeving is bij complexere applicaties vaak tijdrovend. Er leken tot nu toe geen gereedschappen te zijn, waarin ‘setjes’ van plugins in één keer voor een WordPress omgeving konden worden geïnstalleerd. WPCore plugin Manager verandert dat.

wpcore3Als je met WordPress een webshop bouwt, dan moeten meerdere daartoe behorende plugins worden geïnstalleerd. Maak je een online trainingsomgeving, dan heb je te maken met een geheel andere reeks plugins. Zo is er dus voor elke ‘applicatie’ wel een redelijk vast omlijnde reeks aan plugins te definiëren. WPCore maakt het mogelijk setjes van plugins te maken en deze via één druk op de knop te installeren in je WordPress installatie.

Al heel lang heb ik naar een dergelijk stukje gereedschap gezocht en overwoog zelf een plugin te gaan schrijven. Maar dat bleek niet nodig te zijn. WPCore doet precies wat ik verlang om een veel effectiever plugin beheer te kunnen realiseren. De basis is gratis voor het aanmaken van 5 sets met elk maximaal 18 plugins. Voor 50 CAD dollars per jaar krijg je de ‘PRO’ mogelijkheid 100 sets aan te maken met elk maximaal 100 plugins, waarbij dan ook plugins kunnen worden gekozen buiten de standaard wordpress.org/plugins collectie. Je kunt sets delen of privé houden. Op de website van WPCore staan inmiddels honderden direct bruikbare sets. Van die sets kan je zelf ook weer eigen favorieten maken.

wpcore1Het getoonde voorbeeld in bovenstaande afbeelding laat 6 plugins zien, die samen met het Genesis Theme Framework en ontwikkelomgeving vormen voor het maken van ChildThemes. De getoonde code is de sleutel om in je plugin in te voeren als gewenste set plugins binnen je installatie.

Zodra je de eerste code hebt ingevoerd, verschijnt de optie ‘Install plugins’ onder WPCore in je dashboard. Je krijgt na selectie onderstaand overzicht te zien. Je hebt dan de keuze één, meerdere of alle plugins in één keer te installeren. Een zeer voor de hand liggende manier om meerdere plugins per installatie te beheren.

wpcore2Een voorziening die eigenlijk gewoon binnen WordPress zelf aanwezig zou moeten zijn om de workflow en het beheer van plugins te vergemakkelijken. Dat kan in basis ook door middel van de zogenaamde ‘favorite’ knop, maar die is beperkt tot slechts één set, die je dan binnen je WordPress installatie kunt gebruiken.

WPCore is een welkome aanvulling in het beter beheersbaar maken van WordPress workflows.

WPCore is mede geïnspireerd op de TGM Plugin Activation Plugin, welke het mogelijk maakt plugins downloads te koppelen aan een thema.

Update 12 oktober 2014: De huidige versie blijkt niet altijd de juiste lijst van plugins weer te geven vanuit de WordPress database. Gebruik in dat geval de zogenaamde slug, kijk vervolgens niet naar de getoonde lijst, en klik op ‘add’. Dan wordt de juiste plugin toegevoegd. Voorbeeld is de plugin WP To Twitter, deze kan dus alleen worden toegevoegd door ‘wp-to-twitter’ in te voeren en op ‘add’ te klikken.