REST API basis voor koppelingen WordPress met ‘buitenwereld’

Ik hoor vaak dat WordPress niet geschikt zou zijn voor koppelingen met de ‘buitenwereld’. Toegegeven, het vergt wat zoekwerk en wat basiskennis van API technieken, maar vervolgens zijn de mogelijkheden talrijk.

• Onterecht worden alleen Joomla en Drupal genoemd bij het mogelijk maken van koppeling met andere systemen
SalesForce Social fraai voorbeeld van eenvoudige integratie WordPress/SalesForce
WP-RESTful laat eenvoudige basis zien van gekoppelde WordPress omgevingen
JSON API als voorbeeld van een koppeling gemaakt bij het Museum of Modern Art
• Nog een voorbeeld van een SalesForce WordPress plugin, bekijk ook het filmpje

WordPress is weliswaar uitgegroeid tot een volwaardig web CMS, maar is in principe vooral gericht op het ontwikkelen van publicatie platformen met eigen geregistreerde gebruikers. Een vraag die nogal eens voorkomt is een koppeling met bijvoorbeeld een ledenbestand van een brancheorganisatie. Natuurlijk kan met een plugin een CSV bestand worden geïmporteerd, maar dat vergt eigenlijk altijd onderhoud aan twee kanten: de bron en het overbrengen van die bron.

Met een REST API plugin kunnen koppelingen worden gemaakt, die een rechtstreekse dataverbinding mogelijk maakt met andere databases, zoals bijvoorbeeld in SalesForce. Een formulier in een WordPress pagina wordt rechtstreeks via de REST API in SalesForce geplaatst, zoals in onderstaande film wordt getoond.

Een REST API koppeling is in feite niets anders dan de plugins die we als heel gewoon beschouwen, bij bijvoorbeeld het binnenhalen van een twitterfeed in WordPress of een collectie van beelden vanuit Flickr. REST staat voor Representational State Transfer, een webservices systeem gebaseerd op het HTTP protocol. Op basis van één URI (Uniform Resource Identifier) kan data worden overgebracht van de ene naar de andere omgeving op basis van een werkende client/server connectie op basis van het oAuth protocol.

3 reacties

 1. Sybe de Vos op 9 september 2013 om 22:49

  Beste Peter
  Heb jij weleens gehoord van LEA ? Ik kreeg van een klant de vraag voor een WP koppeling met LEA. Alvast bedankt voor je antwoord
  Sybe



  • Peter Luit op 10 september 2013 om 07:28

   Hallo Sybe,
   Nee, ik ken LEA niet en heb ook niets specifieks kunnen vinden op het web. Wil je me vertellen wat het is en waar ik er iets over kan vinden?
   Met vriendelijke groet,
   Peter



   • Sybe de Vos op 15 oktober 2013 om 23:07

    Beste Peter
    Bedankt voor je antwoord. Excuus dat ik zo lang niets van me liet horen. LEA is een ledenadministratiesysteem. Ik probeer meer ins en outs te weten te komen.
    Groet
    Sybe