Google dwingt ‘https’​ websites bijna af

Bewust of onbewust zie je tegenwoordig steeds vaker de zogenaamde ‘groene slotjes’ verschijnen in de adresbalk van de browser bij het bezoeken van websites. Dat groene slotje verschijnt niet zomaar. Daar moet je wel wat voor doen.

LUIT.nl biedt een snelle en kostengunstige service om uw website te laten voldoen aan de laatste eisen van Google op het gebied van veilige data overdracht tussen webserver en bezoeker.

 Tot voor kort was het gebruikelijk om een zogenaamd SSL (Secure Sockets Layer) te kopen. Dat certificaat diende al basis voor de beveiligde https verbinding. De variaties in en prijzen van die SSL certificaten maakten het maken van een keuze vrij omslachtig. De meeste gebruikte versie heeft alleen een zogenaamde ‘domein validatie’. Dat betekent dat het bestaan van http://www.domein.xxx wordt gevalideerd en krijgt daarmee het ‘groen slotje’. Bij de meeste uitgebreide versie wordt naast de domein validatie ook gevraagd naar een bewijs van inschrijving KvK en moeten bepaalde documenten worden ondertekend. Naast het groen slotje verschijnt dan ook de bedrijfsnaam. In alle gevallen in sprake van een uitstekend werkende beveiligde en dus versleutelde verbinding. Voor de overgrote meerderheid is de basis domein validatie meer dan voldoende. Dat geldt ook voor webshops en websites met formulieren waarbij persoonlijke gegevens moeten worden ingevoerd.

Waarom wel doen?

Google heeft per 1 januari jl. de algoritmes aangepast voor de waardering van websites. Het is aan Google om dat zonder verdere toestemming en overleg te doen. Zij bezitten immers het algoritme en zij passen het aan op het moment dat zij dat noodzakelijk of wenselijk vinden. Zo werd een paar jaar het geleden het algoritme aangepast door te ‘kijken’ of een website een mobile weergave aanbod (het zogenaamde responsive design principe).

Door aan de eis van Google te voldoen heb je natuurlijk geen garantie op een (veel) hogere waardering ten opzichte van een vergelijkbare website zonder beveiligde verbinding. Daarvoor is het algoritme te complex. Het argument om het toch te doen is vooral het aanbieden van een beveiligde verbinding. Dat geeft de bezoeker een gevoel van vertrouwen.

Nu nog zet Googel het woordje ‘Secure’ bij het groene slotje in de Google Chrome browser. Maar er zijn plannen om ook de tekst ‘Not Secure’ in het rood te gaan plaatsen bij websites die geen beveiligde verbinding aanbieden. En dat zal voor vrijwel iedere eigenaar van een website als onplezierig worden ervaren en niet in de laatste plaats ook voor de mogelijke bezoekers.

Welke kosten?

Inmiddels begint de toepassing van een beveiligde verbinding zo gewoon te worden dat de kosten voor een basis certificaat gedaald zijn tot 0 euro. Er zijn echter nog talloze aanbieders die een basis certificaat aanbieden voor bedragen tussen pakweg 10 en 50 euro per jaar.

De installatie van het certificaat en de verdere aanpassingen van de website brengen echter wel kosten met zich mee. Reken voor een gemiddelde website op ongeveer een uur werktijd voor installatie en aanpassen van de http links naar https. Dat laatste kan in verreweg de meeste gevallen door middel van een zogenaamd script. In sommige gevallen moeten handmatige aanpassingen worden gedaan.

In de meeste gevallen zal uw internet provider de installatie van het certificaat verzorgen. Afhankelijk van uw hosting overeenkomst zal de http/https conversie al dan niet worden uitgevoerd. Vraag aan uw provider of zij het onderhoud doen aan uw website. Is dit niet het geval, dan is het raadzaam hiernaar te informeren. Hosting overeenkomsten vanaf een paar euro per maand bieden die diensten meestal niet binnen dergelijke pakketten aan.

Wat doen wij?

LUIT.nl biedt een gratis SSL certificaat aan voor opdrachtgevers die hun hosting en onderhoud bij ons hebben ondergebracht. De kosten voor het bijwerken van uw website zijn 80 euro ex. BTW op basis van 1 uur werk om de http/https conversie uit te voeren. Mocht er sprake zijn van heel veel handmatig corrigeren, dan rekenen wij op basis van blokjes van steeds een kwartier de extra kosten door. Onze ervaring is dat we alleen bij vrij grote websites meestal een half uur langer bezig zijn.

Meer informatie bel met Peter Luit 06-20709846 of peter@luit.nl