Dwingt Apple Adobe tot einde Flash – niet erg waarschijnlijk

iPad.pngOndanks het feit dat Apple en Google momenteel niet de grootste vrienden zijn, gaan zij wel samen op in de ‘strijd’ tegen Adobe om Flash te weren in audiovisuele content. Google wil HTML 5 gaan ondersteunen in YouTube, welke H.264 ondersteunt in het afspelen van content. Ook Vimeo overweegt dit te doen.

youtube.pngFlash is geen open standaard en het vastlopen van menig browser wordt volgens Apple technici vooral veroorzaakt door een niet stabiel genoeg functionerend Flash. De meeste moderne browsers op zowel mobiele apparten als op computers ondersteunen al HTML 5. FireFox zal dat waarschijnlijk gaan steunen in de eerstvolgende release.
Maar een volledige overstap naar HTML 5 zal nog wel even duren. Immers embedded code van bestaand Flash materiaal zal – nog lang – ondersteund moeten blijven. Dus een snelle aftocht van Flash is zeer onwaarschijnlijk. Ook al niet vanwege de enorme hoeveelheid in Flash gemaakt advertenties.

flash.jpegOf Adobe lui is, zoals Jobs beweert, is op meerdere manieren te interpreteren. Om de aandeelhouders van Adobe tevreden te houden wordt de ene CS na de andere op de markt gebracht. Overigens is daarbinnen niet elke applicatie geoptimaliseerd voor Cocoa (OS X native), er draait nog wel het één en ander op het oudere Carbon. Adobe heeft als monopolist in het publishing speelveld nogal wat applicaties te onderhouden en zal daarbinnen voortdurend prioriteiten moeten stellen – ook tussen verschillende besturings platformen.

Vervelend is het allemaal wel, want uiteindelijk ervaart vooral de consument de nadelen van deze ruziënde partijen. Dat Apple zijn commercial heeft aangepast met duidelijk minder op Flash lijkende filmpjes is echter wel logisch. Het publiek voorhouden dat de iPad een volwaardige videoplayer zou zijn, wordt voorlopig nog niet waar gemaakt. Als Flash ontbreekt, ontbreekt voorlopig nog wel een belangrijk en dominant platform.

4 reacties

 1. Annemarie Hut op 2 februari 2010 om 16:31

  Ik denk (en hoop) dat HTML5-video erg snel heel populair zal worden, omdat het een platformonafhankelijke standaard is en sneller laadt.

  Dat Apple zich nu expliciet voor HTML5 uitspreekt zal best bijdragen aan de toename van populariteit, maar is niet de oorzaak. Jobs is handig en surft mee op een golf die er al aan zat te komen. Jobs-adepten zullen straks waarschijnlijk beweren dat HTML5 dankzij Apple een succes/ norm / vul-maar-in is geworden, net als het mobiele internet in de beleving van iPhone-bezitters pas (werkelijk) bestaat sinds de introductie van de iPhone (maar in werkelijkheid al veel langer gebruikt werd door mobiel-internet-pioniers met mobiele apparaten die Windows- en/ of Symbian-systemen draaiden).

  Bovendien kan Jobs met de ‘declaratie’ van het succes van HTML5-video een akelig probleem omzeilen, namelijk het gegeven dat Apple-systemen kennelijk niet in staat zijn een eenvoudige Flash-applicatie fatsoenlijk te laten werken. Niet Adobe is lui en/ of onwillig, maar het Apple-systeem faalt in deze. Falen staat niet in Jobs’ woordenboek, dus anderen (in dit geval Adobe) doen het fout (wat onzin is natuurlijk).

  Het derde voordeel van HTML5-video voor Jobs is dat hij nu een uitweg heeft gevonden om relatief gemakkelijk te maken en te verspreiden interactieve producten in Flash blijvend van de Apple-systemen te weren. Apple en Apple-ontwikkelaars verdienen aan applicaties in de iTunes-winkel die met Flash eenvoudig en goedkoop (gratis) te maken en te verspreiden zouden zijn. Met Flash werkend op de iPhone zou het stil worden in de App Store van Apple.

  In Wired stond pas een aardig stuk waarin Jobs zijn voorkeur voor HTML5-video uitsprak en en passant uithaalde naar Adobe (lui) en Google (kwaadaardig). Wired wees op Google’s missie om alles en iedereen in de ‘cloud’ te krijgen middels webapplicaties die volgens webstandaarden werken (bijvoorbeeld Google Voice) en vroeg zich af of Jobs niet te vroegt juicht over HTML5 ten koste van Adobe Flash. 2. Peter Luit op 2 februari 2010 om 21:23

  @Annemarie: dank voor je gedetailleerde reactie. Ja, het blijft een kat-muis spel tussen grootmachten, opvallend dat Microsoft niet of nauwelijks een rol speelt in dit spel. 3. Gerard van Enk op 3 februari 2010 om 09:55

  Even een opmerkingen over deze zin: “FireFox zal dat waarschijnlijk gaan steunen in de eerstvolgende release.”. Firefox ondersteunt al (delen van) HTML5. Het verschil tussen Firefox en bijv Safari of Chrome is dat ze voor HTML5 video verschillende video formaten ondersteunen. Firefox gebruikt Ogg Theora en Safari/Chrome h.264. 4. Peter Luit op 3 februari 2010 om 12:03

  @Gerard: dank voor de aanvulling, met name de laatste zin……