Het ontrafelde technische bouwproces van een webproject

Opdrachtgevers vragen zich vaak af wat er nu precies gebeurt bij het bouwen van een website. Een verbouwing in de badkamer, keuken of zelfs tuin is vele malen concreter. Wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een webiste, vertel ik in een (engelstalig) interview met David Waumsley.

• Kijktijd: ca. een uur (u bent gewaarschuwd)

Ik ken David van vele fora op facebook op het gebied van talloze webtechnieken. In zijn serie ‘website strip-down’ neemt hij periodiek websites onder de loep die technisch gezien de moeite van het bekijken waard zijn. Maar dan vooral aan de achterkant. Dus de lezer van dit artikel is op voorhaand gewaarschuwd. Het gaat (voor een groot deel) over techniek. Maar ook de wijze waarop is nagedacht over het datamodel, de vormgeving en de wijze waarop het zakelijk gezien langs verschillende wegen tot stand kwam.

Achtergronden

De website die we onder de loep nemen is de website van onze opdrachtgever Orange Exhibition Management uit Santpoort-Zuid. Dit bedrijf richt zich op het organiseren van zogenaamde ‘Holland Paviljoen’ in de voedselketen in midden- en verre Oosten. De website is opgebouwd rondom gekoppelde database tabellen, die samen meer effect bereiken, dan alleen maar pagina’s en berichten. De inhoud van afzonderlijke ‘events’ wordt dynamisch samengesteld uit relationeel gekoppelde ‘componenten’.

Kijk en luister naar onderstaande opname, die echter wel een uur van je tijd vergt. Wegklikken mag ook 😉

Ben je een echte ‘ras techneut’ en wil je in de stukjes code duiken, kijk dan ook nog even naar de achterliggende informatie.