Einde boekenkast?

Het congres ‘Het papierloze boek’, georganiseerd door de Nederlandse Boekenverkopersverbond had een line-up van sprekers die fijntjes wisten te vertellen dat het digitale boek het absolute einde is voor het papieren boek. De afgelopen tijd verschijnen steeds vaker berichten over het uiteindelijke verdwijnen van papier als medium.

De geur van bedrukt papier van een roman lijkt ook niet onder de invloed van digitalisering van content uit te komen. Of uitgevers deze voorspelling snel zullen omarmen is nog maar de vraag. Het digitaal uitgeven van content ligt ten prooi aan illegaal kopiëren. De muziek industrie heeft dat in alle heftigheid meegemaakt en is definitief veranderd door de komst van bijvoorbeeld iTunes, maar ook door vele illegale up- en download mechanismes.


Natuurlijk zullen naslagwerken, medicijngidsen, woordenboeken, wijngidsen, wetboeken, landengidsen makkelijk in digitale vorm kunnen worden aangeboden, omdat deze soorten boeken niet sequentieel worden gelezen. Maar of hetzelfde ook zal gelden voor leesboeken als romans, detectives en zelfs sience fiction boeken is voorlopig nog wel een vraag waard.
De jeugd zegt massaal informatie via het beeldscherm te consumeren, maar is dat hetzelfde als het lezen van een boek? Zover zijn we nog niet. En daarom is het voorspellen van het einde van het gedrukte boek mijns inziens zo eenvoudig nog niet.
boeken.png
Daarnaast blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Papier- en kartonfabrieken, dat er geen sprake is van een afname van papier voor boekproducties. Sterker nog, boeken doen het in verhouding tot andere grafische producten juist goed. Dus van ontlezing uit een gedrukt boek is al helemaal geen sprake. Vraag is wel of de vergrijzing daarbinnen een rol speelt. Mensen in de leeftijdsgroep tussen de 35 en 65 nemen in aantallen in onze maatschappij sterk toe. Juist dat is een groep, welke nog volledig is opgegroeid in een ‘analoge’ wereld en zijn gewend aan papier. Of de jeugd boeken zal geen lezen via e-paper achtige oplossingen, is een kwestie van tijd. Maar het zal zeker niet op heel korte termijn plaatsvinden. Daarvoor is de ‘analoge’ minderheidsgroep voorlopig nog te groot.

Door: Peter Luit