Boek over einde Thiemegroep

Het is tegenwoordig ‘in’ een boek te schrijven over bedrijven die ‘gevallen’ zijn onder ‘verkeerde’ omstandigheden. Journalisten kruipen in de huid van directieleden, aandeelhouders, klanten, banken en andere investeerders. Een boek vol verdriet, welke de werknemers niet met plezier in hun boekenkast plaatsen.

Ed Boogaard en Leon van Velzen doen hun zoektocht naar het einde van Thieme. Ed heeft al maanden onderzoek gedaan naar de wijze waarop Mark van der Kallen zijn zaken deed en berichtte daarvan al regelmatig op zijn weblog. Samen met Leon van Velzen hebben zij de site ‘Thiemegroep in Pastei’ opgezet en zullen daarop verslag doen van de voortgang van hun gezamenlijke boek. Mensen die details weten van het faillisement worden opgeroepen vooral hun bevindingen te melden. De groep ging afgelopen oktober failliet. Ooit was Thieme de op één na grootste grafische groep van ons land met bijna 1000 medewerkers en een omzet van pakweg 200 miljoen euro.

Het boek zal tegen het einde van dit jaar verschijnen, dus pakweg een jaar na het einde van de groep. Het boek wil naast de inhoudelijke kant van het faillissement en de persoon van der Kallen vooral ook wijze lessen doceren richting de grafische branche. Of dat tegen die tijd nog nodig is, is nog maar zeer de vraag. De branche kent inmiddels vrijwel geen groepen meer, het nut van die gezamenlijkheid is door automatisering en het web volledig achterhaald. De effecten van die ontwikkelingen worden vaak (te) negatief afgetekend, terwijl de branche in de afgelopen 20 jaar juist veel efficiënter is gaan werken. Het totaalvolume aan print- en drukwerk is niet afgenomen, terwijl de branche zelf aanzienlijk kleiner is geworden.