Aandeelhouders Thieme Grafimedia Groep kopen Kobalt

De aandeelhouders van Thieme GrafiMedia Groep worden de nieuwe eigenaar van adverteerders-mediabureau Kobalt. Het nieuws is opmerkelijk omdat er lange tijd van uit werd gegaan dat internationale mediareuzen als Aegis, Omnicom of Havas het bureau zouden kopen. Met de overname van Kobalt, de grootste media inkoper van Nederland, slaat de Thieme GrafiMedia Groep een grote slag: Kobalt koopt per jaar voor 150 miljoen euro in aan grafische dienstverlening. ‘Kobalt blijft onafhankelijk,’ zegt Thieme- topman Mark van der Kallen.

Kobalt gaat als een zelfstandige zusterorganisatie van Thieme opereren met 180 medewerkers. Waar voor klanten aantoonbaar voordeel is te realiseren, aldus Kobalt-ceo Marceline Beijer, zal worden samengewerkt. Van gedwongen winkelnering is echter geen sprake. Van der Kallen benadrukt vooral dat de overname niet geschiedt door de Thieme Groep, maar door de aandeelhouders van dat bedrijf. ‘Zo kan Kobalt onafhankelijk blijven.’ Dit alles om de schijn te vermijden van een inkoper, die alleen mag inkopen bij Thieme.

Kobalt heeft al jaren een sterke drukwerkpoot. Van de totale netto-omzet van 400 miljoen euro dit jaar is zo’n 150 miljoen euro afkomstig uit drukwerkinkoop. ‘Dat blijven we ook in de toekomst zelf doen’, aldus Beijer. Volgens de Kobalt-ceo is Thieme niet een typisch grafimedia-bedrijf, en is het zich al langer breder aan het orienteren. In eerste instantie was het bedrijf in Kobalt geinteresseerd vanwege de grafische tak, maar gaandeweg de managementpresentaties kreeg men ook interesse in de media-advies-poot. Thieme GrafiMedia Groep, één van de grootste spelers op de Nederlandse grafimediamarkt, haalt dit jaar een jaaromzet van ruim 200 miljoen euro. De overnamesom is niet bekend gemaakt.

De Thieme Groep heeft een omzet van ruim 200 miljoen euro met 1200 medewerkers.