Klein onderdeeltje Thieme maakt doorstart met van der Kallen als eigenaar

De beroering in grafisch Nederland over de doorstart van een stukje van Thieme Amsterdam is tekenend voor de gespannen sfeer waarin de branche verkeert. Natuurlijk is een doorstart met oud Thieme topman Mark van der Kallen etisch ongepast, maar de curator handelt niet naar etische normen, maar puur naar de hoeveelheid geld die – ook voor hem – op te halen is.

Directeur Arie Piet van Joh. Enschedé had het gespecialiseerde stukje drukkerij in beveiligd drukwerk – waardebonnen, schooldiploma’s etc. – wel willen kopen. De produkten zouden immers goed passen in de portfolio van de in waardepapieren gespecialiseerde drukkerij uit Haarlem. De curator achtte zijn aanbod te laag en ging in zee met van der Kallen, die een veel hoger bod deed.

De beroering die nu ontstaat is vrij logisch. Van der Kallen ontdoet zich van vrijwel alle verplichtingen en kan – weliswaar met een klein bedrijfje – weer terugkeren in de grafische branche. Van der Kallen was persoonlijk eigenaar van het bedrijfspand en zegt dus vorderingen te hebben als verhuurder op het failliete Thieme bedrijf. Etisch bezien is dat allemaal nogal bedenkelijk. Een kleine 200 man hebben hun baan bij een aantal overige failliete Thieme bedrijven verloren. Van der Kallen vertrok onder druk van de banken. Zijn terugkeer in een bedrijfje met niet meer dan 2 miljoen omzet per jaar is bijna zielig te noemen.

Het totale bedrag aan schulden na het faillisement bedraagt bijna 20 miljoen euro, waarvan 11 miljoen in de Amsterdamse vestiging. Curator Jongepier van advocatenkantoor Boekel De Nerée zegt juridsich, fiscaal en financieel juist te hebben gehandeld. Daarnaast zegt hij dat van der Kallen over aanzienlijk meer achtergrondkennis van het bedrijf beschikte in vergelijking tot Arie Piet van Joh. Enschedé. En van der Kallen zegt het bedrijf te hebben gered, omdat het nu resterende Thieme-concern had aangegeven niet met de Amsterdamse vestiging wilde doorgaan.

Arie Piet, voorzitter van de vereniging ‘Echt‘, bestaande uit grafische bedrijven die gespecialiseerd zijn in geldswaardig drukwerk, zal er alles aan doen om het lidmaatschap van van der Kallen onmogelijk te maken.

1 reactie

  1. Wim van der Star op 11 april 2010 om 14:29

    Als ex-werknemer van Mark van der Kallen (Thieme) sta ik voor 100% achter de uitspraken van de heer Piet. De wetgeving in Nederland is voor mij hier op dit punt onbegrijpelijk. Men hoeft doodeenvoudig een stuk historie over Mark van der Kallen in te zien en begrijpt waarom. Deze man moet gewoon verdwijnen uit de Grafische Branche. Reeds in de begin jaren 80 werd hij al uit het bestuur van het KVGO gezet in verband met foute praktijken bij overname van drukkerijen. Iedere keer krijgt hij opnieuw een kans, ergens in de grafische branche en dan kijkm ik ook even naar de leveranciers, lopen mensen met boter op hun hoofd. Gewoon niet meer leveren aan Mark van der Kallen en zijn bedrijven, men gaat echt weer de fout in!