Succesvolle start JDF werkseminars

jdfsem1.pngGisteren werd het startsein gegeven voor een reeks werkseminars over het onderwerp JDF. Richard van Hoorn en mijn persoontje waren de inleiders op de eerste dag die in zalencentrum Fontaine Royal werd gegeven in Amstelveen.

jdfsem2.pngEr werd gekozen voor een andere dan de tot nu toe gebruikelijke technische benaderingen over dit onderwerp. In ons land komt JDF maar langzaam van de grond. Echte redenen zijn hiervoor niet te geven. De belangstelling voor het onderwerp leeft wel in de branche. Misschien dat vooral de technische benadering zorgt voor de vertraging.

Tijdens dit CMBO werkseminar werden vooral vier methoden behandeld, die juist bij de aanvang van dergelijke omvangrijke ingrepen noodzakelijk zijn. Richard van Hoorn ging vooral in op de mogelijke business cases en de veranderende mens organisatie. Ik gaf een inleiding op project management en leerde de deelnemers vooral het omgaan met het functionele ontwerp.

jdfsem3.pngDe deelnemers werden op diverse manieren geattendeerd op het zoveel mogelijk ‘middelen-vrij’ denken. JDF is geen Haarlemmer-olie, een product dat je zo kunt kopen en installeren. Het is vooral keten-denken, maar vooral ook klein beginnen. Verder moet niet alles met JDF, er zijn voldoende automatiserings mogelijkheden die kunnen resulteren in lagere kosten en kortere doorlooptijden, zonder dat iets nu beslist met JDF moet worden opgelost.

Vooral deze bewustwording van de volgorde waarin dit soort projecten kunnen worden aangepakt, was voor de meeste deelnemers een belangrijke ‘eye-opener’.

Voor volgende week zijn er inmiddels 17 deelnemers aangemeld voor de bijeenkomst in Best. Nieuwe aanmeldingen voor elders in het land worden nu verzameld.

1 reactie

  1. Brenda op 18 april 2008 om 10:46

    Verhelderend over het onderwerp JDF. Wat is het, wat kun je ermee. Ik heb geleerd om op een andere manier naar onze werkzaamheden binnen het bedrijf te kijken.

    Het nut van JDF is voor mij nu duidelijk.