JDF dood of springlevend?

Onderstaand filmpje, afkomstig van Rick Littrell van de crossmedia marketing onderneming Magicomm, maakt wel op heel pijnlijke wijze duidelijk dat het niet goed gaat met JDF.

Ook ik ben die mening toegedaan. Dat komt vooral doordat teveel het accent wordt gelegd op het certificeren van de technologie. En met alle respect voor demo’s, waar een MIS koppeling wordt gemaakt naar een workflow systeem, daar gaat het natuurlijk niet om.
Het gaat om een volledige integrale visie, die rondom web-to-print naar buiten gericht moet zijn. Automatisering is de sleutel en of JDF daar nu wel of niet een rol in speelt, is in feite helemaal niet belangrijk. Klanten willen gemak, ze willen niet belast worden met ingewikkelde normen. De slag met cPDF was al erg genoeg.
Nu ook nog een keer cJDF gaan invoeren om het voor drukkers makkelijk te maken, is gewoon teveel gevraagd. De keten moet zichzelf omkeren en ‘gemak’ aanbieden aan de klanten. Het wordt tijd voor extern denken.